StoryEditor

Meloniová vylúčila dodanie stíhačiek pre Kyjev. Väčšina Talianov nesúhlasí s dodávkami zbraní

22.02.2023, 07:58
Autor:
TASRTASR

"Ide o rozhodnutie, ktoré musí byť prijaté spoločne s medzinárodnými partnermi," vyjadrila sa v tejto súvislosti talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Taliansko nateraz neplánuje ukrajinským silám poskytnúť stíhačky, vyhlásila v utorok premiérka Giorgia Meloniová. Ako napísala stanica Sky News, túto pozíciu momentálne zastávajú viaceré európske krajiny.

"Dodávka lietadiel aktuálne nie je na stole," odvetila Meloniová na otázku o prípadnom doručení moderných stíhačiek Kyjevu. "Ide o rozhodnutie, ktoré musí byť prijaté spoločne s medzinárodnými partnermi," dodala.

Vyjadrila sa tak potom, čo taliansky denník La Repubblica zverejnil správu, že Rím by mohol ukrajinskej armáde poskytnúť päť bojových lietadiel AMX.

Väčšina Talianov je proti dodávkam zbraní Ukrajine a mier by radšej chceli docieliť ústupkami Rusku, ukázal podľa Sky News nedávny prieskum verejnej mienky. Meloniová - rovnako ako Ukrajina - robenie ústupkov voči Moskve dôrazne odmietla.

Meloniová počas utorkovej návštevy Kyjeva prisľúbila Ukrajine ďalšiu vojenskú, finančnú a civilnú podporu v boji proti už takmer rok trvajúcej ruskej agresie. Na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským Meloniová konkrétne avizovala dodávku systémov protivzdušnej obrany.

Šéfka talianskej vlády navštívila aj mestá Buča a Irpiň, v ktorých ruskí vojaci krátko po začiatku invázie zavraždili stovky civilistov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 08:48