StoryEditor

Rusko cieli na holandskú infraštruktúru v Severnom mori, tvrdí tamojšia rozviedka

20.02.2023, 22:44
Autor:
ČTKČTK

Holandsko v sobotu oznámilo, že vyhostí bližšie nespresnený počet ruských diplomatov. Nariadilo tiež, aby bolo do utorka zatvorené obchodné zastupiteľstvo Ruska v Amsterdame.

Rusko sa v posledných mesiacoch snažilo získať tajné informácie, aby mohlo napadnúť kritickú infraštruktúru v holandskej časti Severného mora. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informovala holandská vojenská rozviedka MIVD. Reakciu Moskvy Reuters nepriniesol.

Švédska vojenská spravodajská služba uviedla, že bezpečnostná situácia v severských krajinách a v Európe je po ruskej invázii na Ukrajinu najvážnejšia od začiatku 80. rokov minulého storočia.

Šéf holandskej vojenskej rozviedky MIVD Ján Swillens na dnešnej tlačovej konferencii tvrdil, že pri jednej z veterných fariem v Severnom mori bola videná ruská loď, ako sa pokúša mapovať energetickú infraštruktúru. Holandské námorníctvo a pobrežná stráž plavidlo z miesta vyprevadili, kým mohla byť akákoľvek sabotáž úspešná, povedal.

"V posledných mesiacoch sme boli svedkami toho, ako sa Rusi snažili odhaliť, ako funguje energetický systém v Severnom mori. Zaujíma ich, ako by mohli napadnúť energetickú infraštruktúru," dodal Swillens.

Holandské tajné služby MIVD a AIVD v dnešnej spoločnej správe uviedli, že kritická morská infraštruktúra, ako sú napríklad internetové káble, plynovody a veterné farmy, sa stala terčom ruských sabotážnych aktivít.

Holandsko v sobotu oznámilo, že vyhostí bližšie nespresnený počet ruských diplomatov, a nariadilo, aby bolo do utorka zatvorené obchodné zastupiteľstvo Ruska v Amsterdame. Holandská vláda pritom obvinila Moskvu, že vykonáva v krajine špionáž. Holandsko uzavrie aj svoj konzulát v ruskom Petrohrade.

Švédska vojenská spravodajská služba MUST vo svojej výročnej správe dnes napísala, že bezpečnostné riziká pre Švédsko sa zvýšili a že hrozby sú teraz širšie a komplexnejšie. "Máme tu konfrontáciu medzi Ruskom a Západom, ktorá sa pravdepodobne ešte zhorší," uviedla šéfka vojenskej rozviedky MUST Lena Hallinová.

Rusko predstavuje podľa MUST jasnú vojenskú hrozbu v bezprostrednej blízkosti Švédska, jeho armáda je však z veľkej časti zaneprázdnená bojmi na Ukrajine. Hallinová však očakáva, že v reakcii na žiadosť Švédska a Fínska o vstup do NATO Rusko posilní svoje vojenské kapacity v blízkosti Švédska hneď, ako to bude možné.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
01. máj 2024 23:21