StoryEditor

Heger: Slobodné médiá sú jedným z pilierov demokracie. Politici a novinári by mali komunikovať korektne

20.02.2023, 19:59
Autor:
TASRTASR

"Ani dnes situácia nie je ideálna, vnímame však, že sme nastavili pozitívny trend," vyhlásil poverený premiér Eduard Heger.

Slobodné a nezávislé médiá sú jedným z pilierov demokracie. Je neakceptovateľné, aby v demokratickej spoločnosti predstavitelia vládnej moci verbálne atakovali novinárov, ktorí upozorňujú na ich pochybenia.

Uviedol to dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). V pondelok sa stretol so zástupcami novinárskych organizácií, ktorí sa v Bratislave zúčastnili na Medzinárodnej konferencii o slobode médií Media Freedom 2023.

"Som presvedčený, že medzi politikmi a novinármi má fungovať vzájomná korektná a konštruktívna komunikácia. Dôveru v médiá musíme pomôcť posilňovať, o to viac, keď čelíme hybridnej vojne a dezinformáciám," povedal Heger.

V súvislosti s piatym výročím vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej premiér so zástupcami medzinárodných novinárskych organizácií diskutoval o opatreniach, ktoré Slovensko prijíma na zaistenie slobodného a bezpečného výkonu práce novinárov. Zahraničná misia ocenila posun v mediálnej legislatíve.

"Ani dnes situácia nie je ideálna, vnímame však, že sme nastavili pozitívny trend. Dôkazom je aj medziročný posun Slovenskej republiky v rámci indexu slobody médií, ktorý každoročne pripravuje organizácia Reportéri bez hraníc," podotkol Heger. Poukázal, že oproti roku 2021 sa Slovensko v minulom roku zlepšilo o osem priečok a umiestnilo sa na 27. mieste spomedzi 180 krajín.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 06:17