StoryEditor

Ruský vojenský lekár odmietol rozkaz odísť do vojny, hrozia mu tri roky väzenia

20.02.2023, 15:37
Autor:
ČTKČTK

Veliteľstvo zdravotníckej služby Severnej flotily mu ponúklo preloženie k jednotke slúžiacej na súostroví v Severnom ľadovom oceáne, s čím súhlasil. Ale skôr ho zastihol rozkaz, ktorý ho posielal do oblasti bojov.

Až tri roky väzenia hrozia ruskému vojenskému lekárovi za to, že odmietol odísť do vojnovej zóny na Ukrajine. O prípade dnes informoval advokát a ochranca ľudských práv Pavel Čikov, špecializujúci sa na podobné prípady.

Poručík armádnej zdravotníckej služby Denis Vasiljev vlani absolvoval vojenskú medicínu so špecializáciou všeobecného lekárstva. Od minulého leta slúžil pri Severnej flotile vojenského námorníctva. Ešte ako medik ošetroval vojakov, ktorí sa nakazili koronavírusom, za čo bol vyznamenaný medailou ministerstva obrany za boj proti pandémii covidu-19.

Vasiljev hneď po absolvovaní školy požiadal o prepustenie z ozbrojených síl, ale nestihol tento krok dotiahnuť do konca pred vyhlásením "čiastočnej" mobilizácie, ktorá odchod z ozbrojených síl v podstate znemožnila.

Veliteľstvo zdravotníckej služby Severnej flotily mu ponúklo preloženie k jednotke slúžiacej na súostroví Zeme Františka Jozefa v Severnom ľadovom oceáne, s čím súhlasil. Ale skôr ako rozkaz na preloženie do polárnej posádky ho zastihol rozkaz, ktorý ho posielal do oblasti bojov na Ukrajine.

Tento rozkaz lekár s odvolaním sa na osobné presvedčenie odmietol splniť, dodal Čikov s tým, že lekár teraz čelí stíhaniu, ktoré proti nemu začali vojenskí vyšetrovatelia. Za nesplnenie rozkazu v čase mobilizácie mu hrozí spomínaný trest.

Federálna kriminálna ústredňa sa k prípadu nevyjadrila, podotkol denník Kommersant.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 02:05