StoryEditor

USA podporujú čo najskorší vstup Švédska a Fínska do NATO, povedal Blinken v Turecku

20.02.2023, 12:47
Autor:
TASRTASR

Obe škandinávske krajiny podľa šéfa diplomacie USA už podnikli konkrétne kroky na splnenie záväzkov memoranda, ktoré s Tureckom podpísali v júni minulého roka.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok počas návštevy Turecka vyjadril zo strany Washingtonu podporu čo najrýchlejšiemu prijatiu Švédska a Fínska do NATO. Jeho turecký náprotivok Mevlüt Čavušoglu zdôraznil, že sú potrebné ďalšie kroky. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Fínsko a Švédsko podľa Blinkena už podnikli konkrétne kroky na splnenie záväzkov memoranda, ktoré s Tureckom podpísali v júni. Dodal, že Spojené štáty výrazne podporujú "čo najskorší" vstup týchto škandinávskych krajín do Aliancie. Pripomenul, že rozširovanie NATO nie je dvojstranná záležitosť s Tureckom.

Čavušoglu však uviedol, že členovia Aliancie musia Švédsko presvedčiť, aby podniklo viac krokov na vyriešenie požiadaviek Ankary a získalo jej podporu.

"Švédsko urobilo zmenu v zákonoch; my však pozorujeme, že vo Švédsku všetky tie aktivity naďalej pokračujú – aj financovanie, aj terorizmus, aj verbovanie a propaganda, povedal. "Ak uskutočnia kroky, ktoré presvedčia náš parlament a ľudí, môže v tomto smere nastať vývoj," dodal.

Fínsko a Švédsko o vstup do NATO oficiálne požiadali vlani v máji. Turecko vstup oboch krajín blokuje. Dôvodom je podpora Švédska kurdským a iným organizáciám, ktoré Ankara považuje za teroristické.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v januári uviedol, že Turecko by mohlo odobriť len žiadosť Fínska.

Blinken sa v pondelok vyjadril aj k rozsiahlemu zemetraseniu, ktoré pred dvomi týždňami zasiahlo juhovýchod Turecka, a ešte v nedeľu tieto oblasti navštívil spoločne s Čavušoglom, píše agentúra DPA.

Turecku a susednej Sýrii, ktorú otrasy takisto zasiahli, prisľúbil v mene USA ďalšiu materiálnu podporu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 19:39