StoryEditor

Vlády musia sledovať aj dlhodobé ciele, nielen štvorročné volebné obdobie, odkazujú obchodníci

20.02.2023, 11:26
Autor:
TASRTASR

Obyvatelia aj firmy v súčasnosti čelia vysokej inflácii, vysokým cenám energií a výraznému spomaleniu hospodárskeho rastu.

Slovenská obchodná a priemyselná komora so znepokojením sleduje súčasný ekonomický vývoj na Slovensku.

Obyvatelia aj firmy v súčasnosti čelia vysokej inflácii, vysokým cenám energií a výraznému spomaleniu hospodárskeho rastu. Slovensko pritom už v predchádzajúcom desaťročí vyčerpalo svoje rastové zdroje a nedokázalo sa preorientovať na najnovšie smery rozvoja.

V pondelok na to upozornilo predstavenstvo SOPK s tým, že vlády musia sledovať a presadzovať aj dlhodobé ciele, nielen tie, ktoré sa týkajú ich štvorročného volebného obdobia.

"Slovenská obchodná a priemyselná komora upozorňuje na to, že treba, aby si terajší aj budúci predstavitelia vládnej exekutívy uvedomili, že ich činnosť je síce obmedzená volebným obdobím, ale ich povinnosťou je aj sledovanie dlhodobých cieľov, ktorých splnenie v konečnom dôsledku umožní zvyšovanie životnej úrovne obyvateľstva Slovenska, tak aby sa vyrovnala aspoň priemeru krajín Európskej únie," zdôraznila SOPK.

Slovensko sa podľa SOPK nedokázalo preorientovať na najnovšie smery rozvoja, na široké osvojenie si najmodernejších a vysoko produktívnych výrobných postupov.

Spomalenie ekonomického rastu je tiež sprevádzané negatívnym schodkom zahraničného obchodu a rastom zadlženia verejných financií. Podľa komory už nie je možné odsúvať riešenie dlhodobých problémov brániacich smerovaniu Slovenska k silnému a zároveň dlhodobo udržateľnému rastu.

"To však nie je možné bez orientácie na riešenie problému, ako skvalitniť celú oblasť vzdelávania, ako rýchlejšie budovať infraštruktúru a ako skvalitniť činnosť štátnej administratívy už dnes. Nie po voľbách," zdôraznila SOPK.

Dodala, že posun je možné dosiahnuť len pri snahe o vytvorenie podmienok na zvýšenie konkurencieschopnosti domáceho podnikateľského sektora a vyváraním čo najlepších podmienok na jeho pôsobenie na Slovensku. Jedine tento prístup zabezpečí dostatok financií na sociálne programy.

Členovia SOPK negatívne vnímajú aj to, že sa po rozhodnutí o konaní predčasných volieb na pôde Národnej rady prestala venovať pozornosť riešeniu strategických problémov zameraných na ekonomický rast.

Práve naopak, postupne sa podľa komory navrhujú a zvažujú opatrenia, ktoré vedú k zhoršeniu konkurencieschopnosti domácej ekonomiky a aj k zhoršeniu budúcej pozície Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-15 09:21:35 - Feat.: - Title: Inflácia výrazne spomaľuje. Pomohli jej potraviny aj regulované ceny, vysvetľuje analytik 02 - Modified: 2024-04-15 07:31:52 - Feat.: - Title: Inflácia na Slovensku je najnižšia od leta 2021, približuje sa k dvom percentám 03 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 04 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Inflácia klesá, ale dlhy a deficity ostávajú 05 - Modified: 2024-04-12 14:18:39 - Feat.: - Title: Po „ušoch“ chcel obchodníkom dávať Danko. Teraz má novú páku na reťazce Ficova vláda
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 06:49