StoryEditor

Zneužila svoju pozíciu, tvrdí o Šofranko rada vysokých škôl. Trvá na jej odvolaní

20.02.2023, 09:06
Autor:
TASRTASR

Študentská rada vysokých škôl žiada od Eduarda Hegera, aby Mária Šofranko odvolal z Rady Fondu na podporu vzdelávania. Pripomíname sa mu raz za týždeň, hovorí predsedníčka.

Študentská rada vysokých škôl ŠRVŠ stále čaká na odvolanie poslankyne Národnej rady Márie Šofranko (OĽANO) z postu v Rade Fondu na podporu vzdelávania. Do nej ju ešte vlani vymenoval bývalý minister financií Igor Matovič (OĽANO). TASR o tom informovali zo ŠRVŠ.

Šofranko podľa ŠRVŠ "zneužila svoju pozíciu poslankyne Národnej rady SR a obišla všetky nastavené procesy, aby dosiahla svoj politicky motivovaný cieľ". Ako ďalej tvrdia, počas zasadnutí Rady Fondu na podporu vzdelávania zastrašovala nominantov ŠRVŠ a týmto spôsobom sa snažila zastaviť vymenovanie zvoleného kandidáta na riaditeľa Fondu na podporu vzdelávania.

Podľa ŠRVŠ je jediná možnosť odvolať poslankyňu Šofranko. ŠRVŠ trvá na svojej požiadavke a žiada od dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) ako povereného ministra financií, aby poslankyňu Šofranko odvolal z Rady Fondu na podporu vzdelávania.

"Pánovi premiérovi sa pripomíname raz za týždeň. Vytrváme, až pokiaľ nedokáže, že mu záleží na názore študentstva," dodala predsedníčka ŠRVŠ Zuzana Hozlárová. 

Svoju pozíciu v rade nevníma Šofranko ako konflikt záujmov. To, že je aj členkou školského parlamentného výboru, je podľa nej výhodou.

Problém v januári videla v tom, že vo fonde prebieha výberové konanie na pozíciu riaditeľa fondu a nezhodu medzi členmi rady pri vymenovaní vhodného kandidáta na túto pozíciu. 

Výberové konanie na túto pozíciu koncom roka 2022 nebolo úspešné, žiaden z uchádzačov nezískal potrebnú väčšinu hlasov. Dočasne poverený riadením fondu je jeho bývalý riaditeľ Pavol Kučmáš. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na pozíciu riaditeľa Fondu na podporu vzdelávania do 10. marca.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 05:00