StoryEditor

Šéfovia diplomacií EÚ štyri dni pred výročím vojny prerokujú spoločné nákupy zbraní aj rozšírenie sankcií

20.02.2023, 08:40
Autor:
ČTKČTK

Ministri pred začiatkom samotnej schôdzky budú raňajkovať s ruským opozičníkom Garrim Kasparovom, s ktorým sa porozprávajú o situácii oponentov režimu prezidenta Putina.

O nápade spoločne nakupovať zbrane a muníciu s cieľom doplniť sklady a umožniť ďalšiu podporu Ukrajiny sa dnes budú baviť ministri zahraničia krajín Európskej únie.

Štyri dni pred prvým výročím ruského vpádu na Ukrajinu preberú tiež chystaný desiaty balík protiruských sankcií či rozšírenie postihov za porušovanie ľudských práv iránskym režimom. Témou bude aj obmedzovanie práv žien v Afganistane a jeho vplyv na ďalšie poskytovanie pomoci krajine ovládanej islamistickým hnutím Taliban.

Ministri pred začiatkom samotnej schôdzky budú raňajkovať s ruským opozičníkom Garrim Kasparovom, s ktorým sa porozprávajú o situácii oponentov režimu prezidenta Vladimira Putina.

Na rokovania s únijnými kolegami dorazí ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý im priblíži aktuálne potreby Kyjeva v súvislosti s pokračujúcim tlakom ruských vojsk na východe krajiny. Ukrajinské vedenie žiada západných spojencov o rýchle dodávky zbraní a munície, ktorá armáde napadnutej krajiny dochádza.

Ministri preberú plán, ktorý pri nedávnom samite navrhla estónska premiérka Kaja Kallasová a podporil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Únijné krajiny by podľa tohto návrhu mali spoločne dopytovať potrebné zbrane a muníciu, čo má presvedčiť zbrojársky priemysel k zvýšeniu výroby a urýchliť zásobovanie armád vrátane tej ukrajinskej.

Témou stretnutia budú aj ďalšie sankcie proti Rusku, ktoré chce európsky blok formálne prijať tento piatok na výročie začatia vojny. Ministri sa podľa dobre informovaného únijného predstaviteľa na konkrétnej podobe sankcií zrejme nezhodnú, pretože sa štáty zatiaľ stále líšia v pohľade na ich detaily.

Naproti tomu by mohli schváliť ďalšie postihy voči iránskym predstaviteľom zodpovedným za potláčanie protirežimových demonštrácií a obmedzovanie ľudských práv.

01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 00:24