StoryEditor

Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje na krádeže či podvodné ponuky ubytovania v Španielsku

18.02.2023, 22:35
Autor:
TASRTASR

Predovšetkým rezort zahraničia hovorí o vreckových krádežiach peňaženiek či celých kabeliek. Vreckové krádeže sú rozšírené predovšetkým v obľúbených turistických destináciách.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí upozorňuje na rozšírené krádeže v Španielsku. Varuje aj pred klamlivými internetovými ponukami na ubytovanie. Rezort o tom informuje na webe.

Podľa ministerstva ide predovšetkým o vreckové krádeže peňaženiek či celých kabeliek. "Vreckové krádeže sú rozšírené predovšetkým v obľúbených turistických destináciách v Barcelone, Palma de Mallorca alebo v Madride, a to bez ohľadu na letnú sezónu, v ktoromkoľvek čase v priebehu roka," priblížilo.

image

Holandsko zatvorí svoj konzulát v Petrohrade a vyhostí ruských diplomatov, má ich byť približne desať

Väčšie riziko krádeže je na miestach s väčšou koncentráciou ľudí. "Naďalej rozšírené sú aj zastavovania áut s poukazovaním na domnelý technický problém alebo tiež z rovnakých dôvodov oslovenie neznámymi priamo na benzínových pumpách, kde vyhliadnutej obeti ukrytý komplic za autom následne ukradne osobné veci z palubovky či sedadla," dodal rezort.

Cestujúcim odporúča, aby svojim osobným veciam venovali maximálnu pozornosť a nenechávali ich voľne položené na lavičkách či stoloch. Rezort tiež radí nenosiť na ulici drahé veci, šperky či hodinky. "Nedôverujte ponukám na očistenie údajnej škvrny na odeve a ani tým, ktorí vám na ulici nečakane podajú kvet alebo inú pozornosť a pri komunikácii vás okradnú," varuje ministerstvo.

image

Európska komisia žaluje Česko a ďalšie štáty, neposkytujú ochranu oznamovateľom porušenia práv Únie

Na pláži by si ľudia nemali nechávať veci bez dozoru. Zobrať by si tam mali len nevyhnutnú sumu peňazí a v prípade potreby len kópiu dokladu. "Originál a peniaze si v takom prípade radšej nechajte zamknuté v hotelovom trezore," radí rezort. Rovnako neodporúča brať so sebou na pláž lieky.

V prípade krádeže by mali ľudia okamžite zablokovať platobné karty a vyhľadať policajnú stanicu. "Ak ste prišli aj o doklady na cestu domov, následne počas dňa kontaktujte Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Madride, s ktorým sa dohodnete na vyzdvihnutí náhradného dokladu na cestu do SR," uviedlo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-04-14 11:52:04 - Feat.: - Title: Slovensko odsudzuje útoky Iránu na Izrael, vyzýva na mierové riešenie 02 - Modified: 2024-04-14 09:16:31 - Feat.: - Title: Rezort zahraničia situáciu v regióne po útoku Iránu na Izrael intenzívne sleduje, je v kontakte s úradmi 03 - Modified: 2024-03-07 13:42:40 - Feat.: - Title: Holandská ambasáda v Česku zrušila diskusiu o politickej situácii na Slovensku, tvrdí rezort zahraničia 04 - Modified: 2023-12-14 15:55:27 - Feat.: - Title: Blanár upevňuje vzťahy. Na Slovensko pozval nového poľského ministra Sikorskima 05 - Modified: 2023-12-14 15:07:40 - Feat.: - Title: Pozor na podvodníkov. Rezort zahraničia varuje pred falošnými pracovnými ponukami v Ázii
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 08:13