StoryEditor

Parlament nebude rokovať o skoršom termíne volieb. Plénum nebolo uznášaniaschopné

17.02.2023, 13:54
Autor:
TASRTASR

Opozičný Smer chcel na mimoriadnej schôdzi docieliť, aby sa predčasné parlamentné voľby konali 24. júna.

Poslanci Národnej rady nebudú rokovať o skoršom termíne volieb, plénum nebolo uznášaniaschopné pri otváraní mimoriadnej schôdze. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto návrh na júnový termín predčasných volieb zaradí do programu najbližšej riadnej schôdze, ktorá sa má začať v marci.

Predseda Smeru-SD Robert Fico po zistení uznášaniaschopnosti avizoval, že jeho poslanci podajú ďalší návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k tejto téme tak, aby sa konala budúci týždeň.

Kollár reagoval, že ak návrh podajú ešte v piatok, schôdzu zvolá ešte v ten deň. Ak tak urobia v pondelok 20. februára, schôdza bude podľa jeho slov v pondelok.

Smer-SD chcel na mimoriadnej schôdzi docieliť, aby sa predčasné parlamentné voľby konali 24. júna a nie na konci septembra. Argumentuje, že vláda s obmedzenými kompetenciami nie je oprávnená, a tým ani schopná plniť základné úlohy a zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Navyše podľa strany svojimi krokmi naznačuje, že nechce rešpektovať obmedzenia dané Ústavou.

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 16. februára pre TASR uviedla, že súčasná politická situácia, charakterizovaná legislatívnou parlamentnou smršťou, ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie, je pre Slovensko neúnosná a žiada si skorší termín predčasných volieb.

Líder OĽANO Igor Matovič reagoval, že prezidentka sa pri zmene názoru riadi prieskumom. Vyhlásil, že septembrový termín volieb je aj jej zásluha.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 21:23