StoryEditor

ZMOS vyhlásil protest proti poškodzovaniu samospráv, prebehne budúci týždeň pred parlamentom

17.02.2023, 12:07
Autor:
TASRTASR

Jedným z hlavných terčov kritiky Združenia miest a obcí Slovenska sú návrhy kompenzačných schém refundácií cien energií.

Protest Združenia miest a obcí Slovenska ZMOS pod názvom Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom!, sa uskutoční v stredu 22. februára o 11:00 hodine pred parlamentom.

TASR to potvrdil predseda Komory miest ZMOS a primátor Partizánskeho Jozef Božik. Protestom chcú samosprávy upozorniť najmä na neriešené problémy s vysokými cenami energií, a tiež na neadekvátny prístup centrálnej moci voči samosprávam.

Protestné zhromaždenie na konci februára avizoval ZMOS už pred týždňom, konkrétny termín dohodli na štvrtkovom online rokovaní Komory miest ZMOS.

Jedným z hlavných terčov kritiky samosprávneho združenia sú návrhy kompenzačných schém refundácií cien energií. Mestá a obce žiadajú o kompenzácie energií za obdobie od októbra do decembra 2022, stanovenie výšky kompenzácií cien energií pre verejný sektor po 31. marci 2023 a ďalšie opatrenia, ktoré majú mať presný harmonogram a termíny plnenia.

ZMOS v posledných dňoch a týždňoch tiež poukazoval na riziká, ktoré pre samosprávy predstavujú navrhované novely viacerých zákonov vrátane zákona o obecnom zriadení.

Návrh tohto, pre samosprávy de facto základného zákona, podľa združenia výrazne zasahuje do kompetencií obecných a mestských úradov, ale aj do kompetencií starostov a primátorov, či do pozície prednostu úradu.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 12:16