StoryEditor

Americký herec Bruce Willis trpí demenciou, kariéru ukončil už vlani

16.02.2023, 23:38
Autor:
ČTKČTK

Aj keď je to bolestivé, je úľava mať konečne v rukách jasnú diagnózu, stojí vo vyhlásení rodiny.

67-ročný americký herec Bruce Willis trpí frontotemporálnou demenciou. Podľa agentúry AP to dnes oznámila jeho rodina. Willis známy predovšetkým z úloh akčných hrdinov kariéru ukončil už vlani v marci pre afázu, chorobu, ktorá ovplyvňuje schopnosť hovoriť a porozumieť reči. Hercova rodina dnes oznámila, že jeho stav sa odvtedy zhoršil.

"Aj keď je to bolestivé, je úľava mať konečne v rukách jasnú diagnózu. Frontotemporálna demencia je krutá choroba, o ktorej veľa z nás počulo, a môže postihnúť každého. Neexistuje na ňu dnes žiadny liek. To je realita, ktorá sa v nasledujúcich rokoch, ako dúfame, zmení," stojí vo vyhlásení rodiny.

Vyhlásenie rodina zverejnila na webe Asociácie pre frontotemporálnu degeneráciu (AFTD) a podpísaní pod ním sú Willisova žena Emma, bývalá žena a herečka Demi Mooreová a hercových päť detí.

Willisovým zrejme najznámejším hereckým počinom je séria akčných filmov Smrtonosná pasca (prvý diel 1988). Willis v kultovom prvom diele ako John McClane v mrakodrape plnom teroristov nie je obvyklým nezraniteľným supermanom, ale zmláteným a krvácajúcim chalanom, ktorý má občas aj strach.

V roku 1999 Willis kritikov prekvapil úlohou detského psychiatra Malcolma Croweho v mysterióznom Šiestom zmysle. Podobné úlohy sa mu však už nedostali a režiséri, či už Quentin Tarantino v Pulp Fiction (1994), Terry Gilliam v sci-fi 12 opíc (1995), Luc Besson v Piatom elemente (1997) alebo Robert Rodriguez a Frank Miller v Sin City (2005), ho obsadzovali hlavne do známeho typu drsňáka.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 19:20