StoryEditor

Švédsko a Fínsko by mali do NATO vstúpiť spoločne. Bolo by to najlepšie riešenie, vyhlásil fínsky minister

15.02.2023, 12:32
Autor:
TASRTASR

Helsinki a Štokholm požiadali o vstup do NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Pre všetky krajiny Severoatlantickej aliancie by bolo výhodnejšie, keby do nej Fínsko a Švédsko vstúpili spoločne. Na stretnutí v Bruseli to v stredu vyhlásil fínsky minister obrany Mikko Savola. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Pre Fínsko, Švédsko aj celé NATO by bolo lepšie, keby obe krajiny získali členstvo čo najskôr," uviedol Savola. Dodal, že by to bolo výhodnejšie najmä v súvislosti s plánovaním, keďže fínski a švédski predstavitelia už teraz úzko spolupracujú.

Obe severské krajiny požiadali o vstup do NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Ich žiadosti o členstvo už ratifikovali všetky členské krajiny NATO s výnimkou Maďarska a Turecka.

Za najväčšiu prekážku je v tomto smere považovaná práve Ankara. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dokonca naznačil, že jeho krajina by mohla ratifikovať žiadosť Fínska, nie však Švédska.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg však v utorok naznačil, že hlavnou otázkou nie je to, či budú žiadosti Švédska a Fínska ratifikované spoločne. „Hlavné je, aby boli obe tieto krajiny potvrdené ako riadni členovia (Aliancie) čo najskôr," povedal. "Som presvedčený, že obe sa stanú riadnymi členmi a tvrdo pracujem na tom, aby sa tak stalo čo najskôr," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 17:52