StoryEditor

Prvé výročie invázie sa blíži. Europarlament bude rokovať o situácii na Ukrajine

15.02.2023, 07:09
Autor:
ČTKČTK

Na stole je aj otázka, ako má vyzerať európska pomoc v druhom roku vojny.

Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes budú zaoberať inváziou ruských vojsk na Ukrajinu, ktorá trvá už takmer rok. Popoludní budú diskutovať o situácii v Bielorusku vo svetle posledných uväznení odporcov autoritárskeho režimu.

O agresii Ruska proti Ukrajine hovoril na pôde EP v Štrasburgu už v utorok lotyšský prezident Egils Levits. Zdôraznil aj potrebu politickej vôle, aby táto agresia nezostala nepotrestaná, a podporil cestu Ukrajiny do EÚ. "Bude to náročná cesta, ale máme pred očami odvahu Ukrajincov," povedal.

Dnešná politická rozprava bude podľa českého europoslanca Jiřího Pospíšila z klubu európskych ľudovcov predovšetkým o potrebe udržať európsku jednotu, čo pokladá aj za jeden z najväčších úspechov českého predsedníctva, ktoré sa skončilo koncom minulého roka.

Na stole je podľa neho aj otázka, ako má vyzerať európska pomoc v druhom roku vojny. "Chceme ďalej pomáhať, ale do médií začína presakovať, že Európe dochádzajú zbrane," upozornil.

Je tak na mieste zvážiť aj stimuly pre európske zbrojovky, a to najmä preto, že "je otázkou, či sa vojna skončí o dva roky". Okrem toho však EÚ poskytuje aj ekonomickú pomoc, ktorá je nevyhnutná, aby sa Ukrajina nezrútila.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 08:21