StoryEditor

Putin: Rusko vystúpilo z Európskeho súdu pre ľudské práva pre jeho čoraz väčšiu politickú zaujatosť

14.02.2023, 22:20
Autor:
TASRTASR

Vladimir Putin podľa ruských médií v utorok na výročnom stretnutí ruských sudcov povedal, že "jednotlivé rozsudky ESĽP majú otvorene politický charakter". V uplynulom čase to podľa neho nadobudlo až "neúnosný charakter".

Ruský prezident Vladimir Putin sa snaží ospravedlniť vystúpenie Ruska z Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) tým, že táto inštitúcia je politicky čoraz zaujatejšia.

Putin podľa ruských médií v utorok na výročnom stretnutí ruských sudcov povedal, že "jednotlivé rozsudky ESĽP majú otvorene politický charakter". V uplynulom čase to podľa neho nadobudlo až "neúnosný charakter".

"Predpojatosť a zaujatosť, nech sú akokoľvek odôvodnené, sú pre súdny systém v každom prípade absolútne neprijateľné," povedal Putin.

Rusko bolo pre vojenskú agresiu voči Ukrajine minulý rok vylúčené z Rady Európy. Rozlohou najväčšia krajina sveta preto nie je ani členom európskeho Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Jeho dodržiavanie zabezpečuje ESĽP.

Na súde však napriek tomu dobieha niekoľko tisíc konaní proti Moskve. Kremeľ však už oznámil, že týmito rozsudkami sa nebude riadiť. V minulosti ESĽP v mnohých prípadoch odsúdil Rusko na zaplatenie odškodného za nedodržiavanie ľudských a občianskych práv.

Moskvu rozhorčili najmä rozsudky týkajúce sa korporácie Jukos a disidenta Alexeja Navaľného, ktorým súd so sídlom v Štrasburgu priznal odškodné. V oboch prípadoch ESĽP skonštatoval politicky motivované rozsudky ruských súdov.

Putin vyhlásil, že vystúpenie Ruska z ESĽP nespôsobí zhoršenie právnej situácie ruských občanov. Od začiatku invázie na Ukrajinu približne pred rokom sa však kritici sťažujú na výrazné sprísnenie represívnych zákonov. Mimoriadne tvrdo sú trestaní najmä odporcovia "špeciálnej vojenskej operácie", ako sa v Rusku oficiálne nazýva vojna na Ukrajine.

 

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 07:17