StoryEditor

Švédsko chce do NATO vstúpiť čo najskôr a spoločne s Fínskom

14.02.2023, 16:51
Autor:
ČTKČTK

Zatiaľ čo švédsky premiér Kristersson vyjadril nádej, že jeho krajina do NATO vstúpi spoločne s Fínskom, minister Billström pripustil, že ide o dva národné procesy.

Švédsko sa naďalej usiluje o vstup do NATO čo najskôr. Zdôraznili to dnes podľa agentúry Reuters švédsky premiér Ulf Kristersson aj minister zahraničia škandinávskej krajiny Tobias Billström.

Zatiaľ čo premiér Kristersson vyjadril nádej, že Švédsko do NATO vstúpi spoločne s Fínskom, Billström pripustil, že ide o dva národné procesy. Jeho nemecká kolegyňa Annalena Baerbocková, ktorá je dnes na návšteve Švédska, sa tiež vyslovila za spoločné pristúpenie oboch severských krajín k aliancii.

Obe severské krajiny podali žiadosť o pristúpenie k Severoatlantickej alianci spoločne vlani v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá zmenila dlhodobé postoje tamojších vlád i obyvateľov k otázke členstva v obrannej alianci. "Bolo by to tiež na prospech NATO," poznamenal dnes k spoločnému pristúpeniu k aliancii predseda švédskej vlády.

Nových členov ešte neratifikovali Maďarsko a predovšetkým Turecko, ktoré opakovane dáva najavo, že tak v prípade Švédska nemusí urobiť, pretože podľa neho poskytuje útočisko radikálom zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 19:09