StoryEditor

Rumunsko vo svojom vzdušnom priestore zaznamenalo podozrivý balón

14.02.2023, 16:02
Autor:
TASRTASR

Do oblasti vzlietli desať minút po upozornení systému dve stíhačky MiG-21, ktoré však prítomnosť objektu vo vzdušnom priestore nedokázali potvrdiť. Balón letel v nadmorskej výške 11-tisíc metrov.

Monitorovací systém rumunských vzdušných síl zaznamenal nad juhovýchodom Rumunska lietajúci objekt, ktorý sa javil ako meteorologický balón. V utorok to oznámilo rumunské ministerstvo obrany, informuje o tom agentúra Reuters.

Do oblasti vzlietli desať minút po upozornení systému dve stíhačky MiG-21, ktoré však prítomnosť objektu vo vzdušnom priestore nedokázali potvrdiť, uviedol rezort obrany. Dodal, že balón letel v nadmorskej výške 11-tisíc metrov.

V uplynulých dňoch boli tri neidentifikované objekty zaznamenané a následne zostrelené v severoamerickom vzdušnom priestore: v nedeľu nad Hurónskym jazerom na severovýchode USA, v sobotu nad severnou Kanadou a v piatok nad Aljaškou. Pred dvoma týždňami zostrelili americké vzdušné sily nad Atlantickým oceánom veľký čínsky balón.

Washington sa domnieva, že balón, ktorý narušil vzdušný priestor USA Čína používala na špionáž. Peking tvrdí, že išlo o civilný balón používaný na meteorologické účely.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. apríl 2024 22:50