StoryEditor

Zostrelené objekty nemali posádku a neboli riadené. Hľadanie ich trosiek sťažuje zimné počasie, znie z USA

13.02.2023, 22:42
Autor:
ČTKČTK

USA v reakcii na incidenty podľa bezpečnostného hovorcu Bieleho domu Johna Kirbyho zvýšili citlivosť svojich radarov.

Tri neidentifikované zostrelené objekty nad Severnou Amerikou zrejme neboli riadené, nemali posádku, ani nikam nevysielali signály, uviedol dnes bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Biely dom aj kanadský premiér Justin Trudeau dnes uviedli, že hľadanie trosiek objektov sťažuje zimné počasie.

Kirby dnes na tlačovej konferencii zdôraznil, že zostrelenie troch objektov "treba oddeliť od zostrelenia čínskeho špionážneho balóna" 4. februára.

"V prípade čínskeho balóna vieme kadiaľ sa pohyboval, kam mieril a aký mal účel," povedal Kirby a vyhlásil tiež, že Čína má podľa USA vládny program na zber spravodajských informácií prostredníctvom vysokoletiacich balónov. "Jeho efekt je zatiaľ obmedzený," povedal Kirby.

Tri neskôr zostrelené objekty nad USA a Kanadou boli však podľa Kirbyho menšie, pohybovali sa v nižšej výške, ktorá by mohla ohroziť komerčnú leteckú dopravu, a majú nejasný pôvod. "Môžem však vylúčiť akúkoľvek mimozemskú aktivitu," povedal Kirby a pokračoval: "Boli bez posádky, neboli ovládané, pohybovali sa zrejme s prúdením vzduchu, a nikam nevysielali signály".

USA v reakcii na incidenty podľa Kirbyho zvýšili citlivosť svojich radarov tak, aby detekovali "pomaly letiace objekty vo vyšších výškach". "Vidíme viac, pretože hľadáme viac," poznamenal hovorca.

V súvislosti s čínskym špionážnym balónom dnes zopakoval skoršie vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí, že incidenty sa týkajú celého sveta a USA vo vyšetrovaní "spolupracujú s partnermi".

Časť trosiek čínskeho balóna už americká armáda získala. Američanom ani Kanaďanom sa však zatiaľ nepodarilo nájsť trosky neidentifikovaných objektov, ktoré americké stíhačky zostrelili nad Aljaškou, Huronským jazerom a kanadským teritóriom Yukon.

"Očividne je tu viditeľný nejaký vzorec," povedal kanadský premiér Trudeau a dodal, že neidentifikované objekty "budú témou debaty, keď sa nabudúce stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom".

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 11:42