StoryEditor

Zelenskyj sa poďakoval nórskemu premiérovi za balík pomoci: Posilní nás na zemi, oblohe a mori

13.02.2023, 21:10
Autor:
TASRTASR

Nórsky premiér navrhol minulý týždeň, aby jeho krajina poskytla v priebehu piatich rokov Ukrajine pomoc v hodnote takmer sedem miliárd eur.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval v pondelok nórskemu premiérovi Jonasovi Gahrovi Störeovi za nový obranný balík pomoci pre Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

"Telefonoval som s nórskym premiérom Jonasom Gahrom Störeom. Poďakoval som mu za nový obranný balík, ktorý nás posilní na zemi, oblohe a mori. Som vďačný za objemný päťročný balík, ktorý Nórsko pripravuje. Hovorili sme o ďalšej spolupráci. Spoločne k víťazstvu," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

Störe navrhol minulý týždeň, aby jeho krajina poskytla v priebehu piatich rokov Ukrajine pomoc v hodnote 75 miliárd nórskych korún (takmer 7 miliárd eur). V roku 2023 by polovica tejto pomoci mala financovať vojenské potreby Ukrajiny a zvyšok  humanitárnu pomoc. Toto prerozdelenie sa však v nasledujúcich rokoch môže meniť.

Nórsko zaznamenalo v dôsledku vojny na Ukrajine prudký nárast príjmov z plynu. Po Rusku je druhým najväčším producentom ropy v Európe a v roku 2022 sa stalo najväčším dodávateľom plynu do Európskej únie, keď sa dodávky zemného plynu z Ruska znížili takmer na nulu.

Nórsky fond národného bohatstva získal minulý rok z vývozu energie 108 miliárd dolárov, čo je takmer trojnásobok predchádzajúceho rekordu z roku 2008.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 08:55