StoryEditor

V Británii súdia ochrankára ambasády v Berlíne. Prichytili ho pri špionáži pre Rusko, tvrdí prokuratúra

13.02.2023, 20:15
Autor:
ČTKČTK

Obžalovaný má silné protibritské postoje a podporuje Rusko a prezidenta Vladimira Putina, tvrdí britská prokurátorka Alison Morganová.

V Británii sa začal proces s pracovníkom ochranky britského veľvyslanectva v Berlíne, ktorý bol podľa prokuratúry prichytený pri špionáži pre Rusko. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA a denníka The Guardian.

Brit David Ballantyne Smith je podozrivý zo získavania utajených alebo citlivých informácií od marca 2018 až do svojho zatknutia v auguste 2021. Vlani v auguste priznal vinu v ôsmich bodoch obžaloby.

V pondelok sa Smith vrátil na londýnsky súd Old Bailey, ktorý pojednával o motíve jeho konania. Trval na tom, že nechcel uškodiť Británii, ale len spôsobiť "nepríjemnosti a zahanbiť" britské veľvyslanectvo. Tvrdil, že nedostal od nikoho zaplatené, motivoval ho spor so zamestnávateľom a mal tiež psychické problémy.

Prokurátorka Alison Morganová uviedla, že obžalovaný má silné protibritské postoje a podporuje Rusko a prezidenta Vladimira Putina. S ruskými orgánmi sa zaplietol dobrovoľne a dodával im tajné a citlivé informácie.

Smith mal podľa nej tajné a citlivé materiály, pričom je ťažké uveriť, že sa ich zmocnil len pre spor so zamestnávateľom. Zároveň opísala, ako sa počas tajnej operácie podarilo odhaliť jeho aktivity.

Stretol sa napríklad s agentkou britskej kontrarozviedky MI5, ktorá sa pod menom Irina vydávala za agentku ruskej vojenskej spravodajskej služby.

V Smithovom dome v Postupime sa po zatknutí našlo USB s fotografiami zamestnancov veľvyslanectva a  dokumentov. Išlo napríklad o list britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, ktorý bol klasifikovaný ako tajný.

List s citlivými informáciami o veľvyslanectve poslal aj ruskému vojenskému attaché v Berlíne. Vyšetrovanie tiež zistilo, že Smith si prestal z účtu vyberať hotovosť. Naznačuje to, že mal ďalší zdroj príjmu, uviedla Morganová.

Rozsudok sa podľa DPA očakáva v piatok, pričom mu hrozí až 14 rokov väzenia.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 00:08