StoryEditor

Vzťahy Washingtonu a Pekingu sú vyostrené. Blinken zvažuje stretnutie s čínskym diplomatom v Mníchove

13.02.2023, 19:45
Autor:
TASRTASR

Stretnutie Blinkena a Wanga by sa malo uskutočniť v čase vyostrených vzájomných vzťahov po zostrelení čínskeho balóna vo vzdušnom priestore USA

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken zvažuje stretnutie s vrcholným čínskym diplomatom Wang Im počas tohtotýždňovej Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Napísala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním na nemenované zdroje oboznámené s touto záležitosťou, informuje TASR.

Stretnutie Blinkena a Wanga by sa uskutočnilo v čase vyostrených vzájomných vzťahov po odhalení a následnom zostrelení čínskeho balóna vo vzdušnom priestore Spojených štátov. Washington sa domnieva, že balón Čína používala na špionáž. Peking priznal tvrdí, že išlo o zatúlaný civilný balón používaný na meteorologické účely.

Po incidente sa Blinken rozhodol zrušiť dlho plánovanú dvojdňovú návštevu Číny, ktorá sa mala začať 5. februára. Čína v pondelok vyhlásila, že balóny Spojených štátov prenikli od januára 2022 do čínskeho vzdušného priestoru už viac ako desaťkrát. Biely dom toto obvinenie poprel.

Za predchádzajúce tri dni boli v severoamerickom vzdušnom priestore zostrelené tri neidentifikované objekty: v nedeľu nad Hurónskym jazerom, v sobotu nad severnou Kanadou a v piatok nad Aljaškou. Zatiaľ nie je známe, o aké objekty išlo, boli však oveľa menšie ako zostrelený balón.

Wang I, bývalý čínsky minister zahraničných vecí, v súčasnosti zastáva funkciu predsedu výboru pre zahraničnú politiku Komunistickej strany Číny. V rámci deväťdňovej cesty po viacerých európskych krajinách, ktorú odštartuje v utorok, navštívi aj Rusko.

V poradí 59. ročník Mníchovskej bezpečnostnej konferencie sa uskutoční od 17. do 19. februára. Vysokopostavený predstaviteľ čínskej vlády sa na nej zúčastní prvýkrát od začiatku pandémie ochorenia COVID-19. Wang I prednesie na konferencii prejav, v ktorom vysvetlí postoje Pekingu k pálčivým medzinárodným otázkam.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 14:04