StoryEditor

Rusko zacielilo na disent. Spustilo systém, ktorý na internete vyhľadáva nežiaduci obsah

13.02.2023, 18:26
Autor:
TASRTASR

Systém Oculus má byť schopný čítať text a rozpoznávať nezákonné scény na fotografiách či vo videách.

Rusko spustilo systém na vyhľadávanie nelegálneho obsahu na internete. Úradom má uľahčiť odhaľovanie nepovolených protestov, protivojnového disentu či "LGBT propagandy". Oznámili to v pondelok miestne úrady, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Systém nazvaný Oculus má byť schopný čítať text a rozpoznávať nezákonné scény na fotografiách či vo videách. Denne má zanalyzovať 200-tisíc obrázkov rýchlosťou zodpovedajúcou približne obrázku za tri sekundy, uvádza agentúra Interfax.

Reuters pripomína, že Rusko od spustenia invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 potláča zvyšky politickej opozície a nezávislých médií. Zároveň posilňuje svoju konzervatívnu agendu odsudzujúcu "netradičné" životné štýly či menšinové sexuálne orientácie.

Oculus "automaticky detekuje delikty ako je extrémistický obsah, výzvy na nezákonné masové zhromaždenia či samovraždy, ako aj obsah podporujúci užívanie drog, LGBT propagandu a podobne," cituje Interfax z vyhlásenia centra pre rozhlasové frekvencie. Ten spadá pod Ruskú federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

"Od začiatku špeciálnej operácie na Ukrajine sa falzifikáty množia a šíria nevídanou rýchlosťou, pričom ich cieľom je nahradiť skutočné fakty špeciálne vykonštruovanou realitou... Vytvorenie tohto systému je našou odpoveďou na provokácie a protiruské akcie zo strany zahraničných prostriedkov," dodalo centrum.

Rusko obviňuje Západ zo šírenia dezinformácií o "špeciálnej vojenskej operácii" na Ukrajine, ako Moskva označuje vojnu, ktorú rozpútala, s cieľom zdiskreditovať ruské ozbrojené sily.

Vlani schválilo legislatívu, ktorá šírenie údajných dezinformácií pokutuje. Moskva zároveň zasahuje proti médiám vrátane sociálnych sietí, ktoré zdieľajú iný, ako oficiálny naratív o konflikte na Ukrajine.

Ďalší nový zákon pokutuje jednotlivcov či organizácie, ktoré podporujú "LGBT propagandu". Moskva tým v podstate úplne zakázala akúkoľvek verejnú zmienku o lesbách, gejoch, bisexuáloch či transrodových ľuďoch.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 23:52