StoryEditor

Vývoz plynu z Ruska sa minulý rok znížil o štvrtinu. Moskva urýchľuje výstavbu plynovodu Sila Sibíri 2

13.02.2023, 17:58
Autor:
ČTKČTK

Ruský vicepremiér Alexander Novak vyhlásil, že Moskva plánuje v tomto roku predávať vyše 80 percent svojho vývozu ropy do krajín, ktoré považuje za priateľské.

Vývoz plynu z Ruska v minulom roku klesol o 25,1 percenta na 184,4 miliardy kubických metrov, najmä kvôli sabotážiam na plynovodoch Nord Stream a odklonu európskych zákazníkov od ruského plynu.

Uviedol to dnes vicepremiér Alexander Novak. Situácia okolo dodávok ruského plynu do Európy sa skomplikovala, keď Rusko vlani vo februári začalo útok na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií.

Rusko teraz podľa Novaka pracuje na diverzifikácii svojej exportnej infraštruktúry a mohlo by predávať viac plynu do Ázie a Tichomoria. "Na tento účel (ruská štátna plynárenská spoločnosť) Gazprom podľa pokynov ruského prezidenta (Vladimira Putina) urýchľuje výstavbu trasy na Ďaleký východ a plynovodu Sila Sibíri 2," uviedol podľa agentúry Reuters Novak. Už existujúcim plynovodom Sila Sibíri dodáva Rusko plyn do Číny.

Vicepremiér Novak dnes tiež uviedol, že Rusko plánuje v tomto roku predávať vyše 80 percent svojho vývozu ropy do krajín, ktoré považuje za priateľské. Rusko v poslednom čase kvôli sankciám zo strany západných krajín zvyšuje dodávky ropy do Číny a do Indie, kam túto surovinu predáva s výraznou zľavou.

Európska únia spolu so skupinou ekonomicky vyspelých krajín G7 a s Austráliou od vlaňajšieho 5. decembra zaviedla maximálnu cenu 60 dolárov za barel ruskej ropy prepravovanej po mori.

V prípade prekročenia tohto limitu je zakázané ropu prevážať a poisťovať jej prepravu. Tento rok 5. februára vstúpili do platnosti aj cenové stropy na ruské ropné produkty. Európska únia zaviedla aj embargá na dovoz ruskej ropy a ropných produktov.

Podľa údajov od obchodníkov a analytikov sa vývoz ruských ropných produktov po mori v období od 1. do 12. februára medzimesačne znížil zhruba o desať percent. Dôvodom je podľa Reuters embargo EÚ, nedostatok tankerov a tiež uzávery prístavov v dôsledku búrok.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 05:20