StoryEditor

Počet bankrotov krčiem a barov v Británii prudko vzrástol. Návrh na konkurz podali stovky podnikov

13.02.2023, 17:14
Autor:
ČTKČTK

Počet krčiem začal pomaly klesať už dlho pred pandémiou, tá však situáciu výrazne zhoršila.

Počet konkurzov hospodárstiev v Británii vlani prudko vzrástol. Celkovo podalo návrh na konkurz 512 podnikov, zatiaľ čo o rok skôr skončilo len 280 krčiem. Vyplýva to zo štúdie účtovnej firmy UHY Hacker Young.

K vysokému počtu konkurzov prispeli rastúce náklady vo všetkých oblastiach, od potravín po energie. Po pandémii mnohí majitelia krčiem nemali už žiadne rezervy a zákazníci menej míňajú kvôli vysokej inflácii. Svoju úlohu zohrali aj štrajky na železnici, pretože prišlo menej dochádzajúcich.

Odborník UHY Peter Kubik označil situáciu za mimoriadne znepokojujúcu. Okrem finančných dopadov pre majiteľov a zamestnancov strata krčmy podľa neho ťažko zasiahne aj obce. Vyzval vládu na väčšiu pomoc, napríklad na predĺženie štátnej energetickej podpory.

Počet krčiem začal pomaly klesať už dlho pred pandémiou, pandémia ale situáciu výrazne zhoršila. Medzi dôvody poklesu v minulosti patrili zákaz fajčenia, lacnejší alkohol v supermarketoch a zmeny správania.

Majitelia krčiem sa navyše sťažujú na dane z piva, ktoré patria k najvyšším na svete. V roku 2022 počet krčiem v Anglicku a Walese prvýkrát klesol pod 40-tisíc, upozornila agentúra DPA.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 22:15