StoryEditor

Čiernu komédiu Invalid si už pozrelo viac ako 24-tisíc divákov

13.02.2023, 16:45
Autor:
TASRTASR

Filmová novinka divákov oslovuje zmesou hereckých výkonov, hudby, prevedenia, réžie, kaskadérstva, vizuálnych efektov.

Počas uplynulého víkendu si spomedzi všetkých, zahraničných aj slovenských filmov, vybralo najviac návštevníkov kín na Slovensku novú čiernu komédiu Jonáša Karáska Invalid.

"Stala sa najnavštevovanejším filmom uplynulého víkendu, doposiaľ si Invalida v našich kinách pozrelo viac ako 24-tisíc divákov," uviedla manažérka Perla Žinčíková. Úspešnosť podľa nej predznamenali už predpremiéry filmu v krajských mestách.

Filmová novinka divákov oslovuje zmesou hereckých výkonov, hudby, prevedenia, réžie, kaskadérstva, vizuálnych efektov.

Zavedie ich do obdobia 90. rokov. "Páčilo sa nám na nich, že všetko bolo vypuklé, mafia bola v uliciach, bol to stret spoločnosti s kapitalizmom aj s negatívnymi vecami, čo prináša. Tie problémy, ktoré boli vtedy vypuklé, už teraz možno nie sú tak vypuklé, ale stále sú tu," povedal Karásek.

Jeho film hovorí o rasizme, alkoholizme, problémových vzťahov v rodine, ale aj o zbližovaní kultúr. Pokus o zblíženie slovenskej s rómskou kultúrou dokazuje titulná pieseň Asal, teda rómska verzia hitu Úsmev, ktorú naspievali Rytmus a Kmeťoband. "Do filmu sa nám to veľmi hodilo, pomáha to aj promu," priznal režisér.

Hlavné postavy stvárňujú Gregor Hološka a jeho český kolega Zdeněk Godla. Hološka hrá Laca Hundera, údržbára v múzeu, ktorého cholerická povaha dostane až na invalidný vozík.

Godlov Gabo je rómsky rozprávač príbehu. "Som pyšný na to, čo vytvoril pán Karásek, som nadšený, smial som sa po celú dobu," povedal Godla.

Jeho filmový Gabo si v čiernej komédii vyskúša aj nacistickú uniformu. "On si to ani neuvedomuje, že je to nacistická uniforma, oblečie si ju, pretože si myslí, že pomôže kamarátovi a že v tom vyzerá dobre," poznamenal český herec, ktorý hrá nesmelého Gaba žijúceho v osade so svojou sestrou a jej deťmi. Je to čistá duša, ktorá síce má prehľad vo "winetouvkách", ale reálie druhej svetovej vojny sú mu na hony vzdialené. "Som taký dobrý vojak Švejk," dodal Godla.

V čiernej akčnej komédii divákov ďalej zabavia Daniel Fischer, Ivo Gogál, Oľga Belešová, Sväťo Malachovský, Sáva Popovič, Helena Krajčiová, ale aj Patrik Rytmus Vrbovský.

01 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 02 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 03 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 04 - Modified: 2024-04-02 11:30:00 - Feat.: - Title: 102-ročného muža na vozíku mesto prinútilo vyčistiť grafity na plote. Hrozili mu tisícovými pokutami, aj keď sa ledva hýbe 05 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 23:42