StoryEditor

V Kongu odsúdili na trest smrti sedem vojakov za zbabelosť a vraždu

12.02.2023, 23:31
Autor:
ČTKČTK

Hoci konžské úrady popravy nevykonávajú a od roku 2003 tam platí de facto moratórium na tento trest, tamojšie súdy sa k nemu stále uchyľujú. Obhajcovia vojakov sa plánujú proti verdiktu odvolať.

Súd v Kongu odsúdil sedem vojakov na trest smrti za zbabelosť tvárou v tvár nepriateľovi a tiež za vraždu. Informovala o tom dnes stanica BBC, podľa ktorej úrady v tejto africkej krajine popravy nevykonávajú a odsúdení zvyčajne slúžia doživotné tresty.

Súd uznal vojakov vinnými z toho, že utekali pred postupujúcimi bojovníkmi z povstaleckej skupiny M23 a pri ústupe cez východokonžské mesto Sake spôsobili smrť dvoch ľudí, keď neopatrne vystrelili zo svojich zbraní. Obhajcovia vojakov sa plánujú proti verdiktu odvolať.

Hoci konžské úrady podľa médií popravy nevykonávajú a od roku 2003 tam platí de facto moratórium na tento trest, tamojšie súdy sa k nemu stále uchyľujú. Vlani v novembri si trest smrti za zbabelosť vypočuli iní traja vojaci.

Kongo sužujú konflikty od získania nezávislosti v 60. rokoch minulého storočia. Niektoré z nich sa rozhoreli kvôli kontrole nad nerastným bohatstvom, iné kvôli etnickej rivalite. Nedávna ofenzíva M23 vyhnala z domovov desaťtisíce civilistov.

Kongo pritom viní z podpory rebelov susednú Rwandu, čo Kigali odmieta. Rwanda naopak viní Kongo z toho, že poskytlo útočisko členom hutuských milícií, ktorí sú zodpovední za rwandskú genocídu z roku 1994.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 23:03