StoryEditor

Najslávnejší sovietsky špión v Nórsku Arne Treholt zomrel v Moskve

12.02.2023, 20:24
Autor:
ČTKČTK

Hoci vždy trval na svojej nevine, bol Treholt v roku 1985 odsúdený na 20 rokov za prezrádzanie štátnych tajomstiev agentom KGB a ohrozenie bezpečnosti Nórska a NATO.

Bývalý vysokopostavený nórsky diplomat Arne Treholt, ktorý bol za studenej vojny odsúdený za špionáž v prospech Sovietskeho zväzu, zomrel vo veku 80 rokov v Moskve.

Nórskemu denníku Aftenposten to dnes oznámila Treholtova rodina. Hlavný hrdina zrejme najväčšej špionážnej aféry v nórskej histórii v Moskve aj žil.

Treholt ešte ako mladík vstúpil do politiky, kým sa zapojil do diplomacie. Pôsobil okrem iného v nórskom zastúpení pri OSN v New Yorku. Po siedmich rokoch sledovania od Spojených štátov po Fínsko bol Treholt, vtedy šéf tlačovej služby ministerstva zahraničných vecí, v roku 1984 zadržaný na letisku v nórskej metropole Oslo s kufríkom plným dokumentov. Chystal sa odletieť do Viedne, kde sa mal stretnúť s agentom KGB.

Hoci vždy trval na svojej nevine, bol Treholt v roku 1985 odsúdený na 20 rokov za prezrádzanie štátnych tajomstiev agentom KGB a ohrozenie bezpečnosti Nórska a Severoatlantickej aliancie.

V roku 1992 bol však Treholt zo zdravotných dôvodov omilostený. Následne priznal, že poskytol cudzím mocnostiam dokumenty, ktoré podľa neho neboli nijako dôležité, za čo dostal finančnú odmenu. Odmietol, že sa dopúšťal špionáže. Po prepustení z väzenia žil na Cypre a v Rusku, uviedla agentúra AFP.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 14:40