StoryEditor

Proti sporným zmenám v izraelskom justičnom systéme protestovali tisíce ľudí

12.02.2023, 09:44
Autor:
TASRTASR

Podľa agentúry AFP navrhované reformy by umožnili izraelskému parlamentu zrušiť akékoľvek rozhodnutie Najvyššieho súdu jednoduchou väčšinou.

Desaťtisíce Izraelčanov sa v sobotu - už šiesty týždeň po sebe - zhromaždili v centre Tel Avivu, aby protestovali proti kontroverzným zmenám v súdnictve, ktoré presadzuje pravicová vláda premiéra Benjamina Netanjahua.            

Podľa agentúry AFP navrhované reformy by umožnili izraelskému parlamentu zrušiť akékoľvek rozhodnutie Najvyššieho súdu jednoduchou väčšinou - hlasmi 61 poslancov 120-členného Knesetu. Zmenami by sa aj posilnila politická kontrola nad vymenúvaním sudcov.

Prvé čítanie návrhu zákona je naplánované na pondelok a lídri protestného hnutia vyzvali na štrajk aj v tento deň.

Od decembra, keď sa funkcii ujala nová Netanjahuova vláda - označovaná za najpravicovejšiu v histórii Izraela -, sa protesty stali každodennou súčasťou sobotňajších večerov v Izraeli.

Napriek predpovediam, že v dôsledku plánovaného pondelkového štrajku vyjde do ulíc menej demonštrantov, všetko nasvedčuje tomu, že v sobotu bola účasť na protestoch vyššia ako v predchádzajúcich týždňoch.

Hoci oficiálne údaje o účasti nie sú nateraz k dispozícii, izraelské médiá informovali o približne 50 000 demonštrantoch, pričom liberálny denník Haarec uviedol dokonca až 75 000 účastníkov.

Zhromaždenia sa konali aj v ďalších veľkých mestách vrátane protestu pred sídlom premiéra v Jeruzaleme, informovali izraelské médiá.

Agentúra AFP dodala, že v Tel Avive si zhromaždení minútou ticha uctili tri obete piatkového útoku, pri ktorom palestínsky útočník autom vrazil do ľudí čakajúcich na zastávke autobusu v židovskej osade Ramot vo východnom Jeruzaleme. Medzi obeťami sú dvaja bratia vo veku šesť a osem rokov.

Počas incidentu so židovskými osadníkmi, ku ktorému došlo v sobotu na okupovanom Západnom brehu, južne od severného mesta Nábulus, bol smrteľne postrelený ďalší Palestínčan.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 22:10