StoryEditor

Medzi troskami to vrie. Po Rakúšanoch sa aj nemeckí záchranári stiahli do bezpečia

11.02.2023, 13:37
Autor:
ČTKČTK

Medzi miestnymi skupinami narastá agresivita a v mieste nasadenia rakúskych odborníkov sa mali ozývať aj výstrely.

Rakúski a nemeckí záchranári pozastavili záchranné práce po pondelkovom zničujúcom zemetrasení v Turecku. V mieste, kde pracovali, sa totiž zhoršuje bezpečnostná situácia, a obávajú sa preto o svoju bezpečnosť. Informuje o tom agentúra APA s odvolaním sa na podplukovníka rakúskej armády Pierra Kugelweisa a agentúra DPA.

Medzi miestnymi skupinami narastá agresivita a v mieste nasadenia rakúskych odborníkov sa podľa Kugelweisa ozývali aj výstrely. Riziko pre záchranárov je príliš vysoké a nádej na záchranu ďalších ľudských životov už pomerne malá, citovala Kugelweisa agentúra APA.

Rakúski vojaci a nemeckí záchranári sú teraz na základni v mieste svojho pôsobenia v provincii Hatay s ďalšími medzinárodnými organizáciami a čakajú na inštrukcie. Základňa sa nachádza v meste Kirikhan asi 50 kilometrov od sýrskych hraníc.

Celkovo 82 vojakov zo špeciálnej jednotky rakúskej armády v mieste pomáhalo dostať preživších z trosiek od utorka. Vyhrabať sa im zo sutín zatiaľ podarilo deväť ľudí. Od sobotného rána ale záchranné práce zastavili. Vrátiť sa do Rakúska majú pritom podľa plánu až vo štvrtok, na tom sa podľa agentúry APA zatiaľ nič nemení.

"Všetci sme v poriadku," povedal Kugelweis. Nálada medzi pomocníkmi je podľa neho primerane okolnostiam dobrá. "Radi by sme pomáhali ďalej, ale okolnosti sú také, aké sú," dodal.

Bezpečnostná situácia sa v uplynulých hodinách v provincii Hatay zhoršila, povedala agentúre DPA tiež nemecká Agentúra pre technickú pomoc  a humanitárna organizácia I.S.A.R Germany.

"Zdá sa, že dôvodom je okrem iného nedostatok potravín a ťažké zásobovanie vodou v oblasti zemetrasenia," uviedli obe spoločnosti.

"Je vidieť, že smútok pomaly ustupuje hnevu," povedal prevádzkový manažér I.S.A.R Steven Bayer. Hovorkyňa centrály agentúry v Bonne Tamara Schwarzová hovorila o "búrlivých scénach".

Ochrana dobrovoľníkov je podľa nich teraz prioritou. Tímy zostávajú v mieste. Ak budú existovať konkrétne náznaky, že možno niekoho zachrániť živého, vycestujeme, povedala na mieste hovorkyňa agentúry Katharina Garrechtová agentúre DPA.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 21:25