StoryEditor

USA na reagujú na incident s balónom. Na čiernu listinu pridali šesť čínskych subjektov

11.02.2023, 09:49
Autor:
ČTKČTK

Zaradenie na čiernu listinu pre spoločnosti znamená obmedzenie prístupu k americkým technológiám a investíciám.

Americké ministerstvo obchodu v reakcii na incident s čínskym sledovacím balónom zaradilo na obchodnú čiernu listinu šesť čínskych subjektov podozrivých z napojenia na program sledovacích balónov. Vyplýva to z vyhlásenia ministerstva.

Do zoznamu bolo zaradených päť spoločností a jeden výskumný ústav kvôli podpore čínskych snáh o modernizáciu armády, konkrétne leteckých programov čínskej armády, vrátane výroby balónov a súvisiacich komponentov, uviedlo ministerstvo.

Medzi tieto subjekty patria Beijing Nanjiang Aerospace Technology, China Electronics Technology Group Corporation 48th Research Institute, ďalej potom Dongguan Lingkong Remote Sensing Technology, Eagles Men Aviation Science and Technology Group, Guangzhou Tian-Hai-Xiang Aviation Technology a Shanxi Eagles Men Aviation Science and Technology Group.

Minulý týždeň v sobotu stíhačka americkej armády zostrelila čínsky balón, ktorý Spojené štáty označili za špionážny a ktorý preletel nad americkým územím. Peking zostrelenie svojho balóna odsúdil a uviedol, že išlo o civilný objekt, ktorý slúžil na meteorologický výskum.

Zaradenie na čiernu listinu pre spoločnosti znamená obmedzenie prístupu k americkým technológiám a investíciám. Americké firmy nesmú bez povolenia predávať vyspelé technologické produkty a služby firmám na zozname.

Americký prezident Joe Biden, rovnako ako jeho predchodca Donald Trump, používa tento zoznam na tlak voči čínskym firmám a na to, aby zabránil Pekingu rozvíjať svoje vojenské programy, uviedla agentúra Reuters.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 12:38