StoryEditor

Poslanci ukončili piatok diskusiou o úprave valorizácie dôchodkov. Parlament bude opäť zasadať v utorok

10.02.2023, 14:41
Autor:
TASRTASR

Navrhovaná zmena by mala priniesť mimoriadne zvyšovanie dôchodkov v čase vysokej inflácie.

Poslanci Národnej rady ukončili piatkové rokovanie diskusiou o návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. Zmena má priniesť mimoriadne zvyšovanie dôchodkov v čase vysokej inflácie či rozmrazenie valorizácie minimálnych dôchodkov.

Návrh podľa jedného z predkladateľov Erika Tomáša (nezaradený) reaguje na vysoký rast cien v minulom aj tomto roku, na ktorý súčasná vláda nereaguje dostatočne. Dôchodky sa vlani zvyšovali len minimálne a aj v tomto roku valorizácia zaostáva za infláciou, upozornil.

Všetky navrhované zmeny podľa poslanca podporuje aj Jednota dôchodcov na Slovensku a jednomyseľne ich schválil tiež sociálny výbor. Návrh je už v druhom čítaní a parlament by o ňom mal definitívne rozhodnúť budúci týždeň. "Neexistuje žiadna vecná prekážka na schválenie tohto zákona. Ak nebude schválený, pôjde len o politikárčenie," myslí si Tomáš.

Poslanci sa opäť zídu budúci týždeň v utorok 14.februára. Začať by mali o 9:00 hodine ráno mimoriadnou schôdzou parlamentu k stíhačkám Mig-29, ktoré by Slovensko mohlo darovať Ukrajine. Následne budú pokračovať prerušenou rozpravou o valorizácii dôchodkov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 21:02