StoryEditor

Von der Leyenová: Lídri Únie sa dohodli na prísnejších migračných opatreniach

10.02.2023, 07:47
Autor:
TASRTASR

Prísnejšie opatrenia pri vyhosťovaní sú reakciou na stúpajúcu nelegálnu migráciu, ktorá je pálčivým problémom v niekoľkých členských štátoch Únie.

Lídri Európskej únie sa dohodli na uľahčení vyhosťovania neúspešných žiadateľov o azyl. V piatok to uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Prísnejšie opatrenia pri vyhosťovaní sú reakciou na stúpajúcu nelegálnu migráciu, ktorá je pálčivým problémom v niekoľkých členských štátoch EÚ.

Tento problém je "európskou výzvou, ktorá vyžaduje európsku odpoveď," uviedli lídri EÚ v záverečnom dokumente po rokovaniach na summite v Bruseli.

Iba málo neúspešných žiadateľov o azyl v niektorej z členských krajín EÚ je vyhostených do svojich domovských krajín - to v súčasnosti predstavuje hlavný problém. Únia hostí milióny utečencov z krajín sužovaných vojnovým konfliktom - z Ukrajiny, Afganistanu i zo Sýrie. Mnoho žiadateľov o azyl pochádza z bezpečnejších krajín ako sú Bangladéš, Turecko či Tunisko. Často  ide o ekonomických migrantov, ktorí nemajú nárok na azyl, vysvetľuje AFP.

Lídri EÚ vyzvali EK, aby "okamžite zmobilizovala značné prostriedky" na posilnenie vonkajších hraníc EÚ "ochrannými kapacitami a infraštruktúrou, prostriedkami dozoru a vybavením", píše sa v záverečnom dokumente.

Toto rozhodnutie je výsledkom tlaku niektorých krajín EÚ, najmä Rakúska, aby EK financovala ploty proti príchodu nelegálnych migrantov zo susedných krajín, napríklad z Turecka. Predsedníčka EK však viackrát uviedla, že z prostriedkov EÚ sa nebude financovať výstavba plotov.

Ako poukázali niektorí predstavitelia EÚ a diplomati, ak by Brusel financoval bezpečnostné kamery, strážne veže a ďalšiu infraštruktúru na vonkajších hraniciach EÚ, krajinám by umožnil financovať ploty z vlastných prostriedkov.

Lídri EÚ sa na summite dohodli aj na "princípe", podľa ktorého môže členský štát EÚ na vrátenie nelegálneho migranta do domovskej krajiny využiť rozhodnutie súdu v inej členskej krajine. To by malo zabrániť, aby migranti po zamietnutí žiadosti o azyl podali novú žiadosť v inej krajine.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 10:18