StoryEditor

Šéfovia MAAE a Rosatomu rokovali o bezpečnosti Záporožskej jadrovej elektrárne

09.02.2023, 23:17
Autor:
TASRTASR

Ukrajinská armáda na jeseň informovala, že ukrajinskí zamestnanci záporožskej elektrárne čelia "morálnemu a psychickému tlaku", pričom niektorí boli údajne nútení zaobstarať si ruské pasy a podpísať zmluvy s Rosatomom.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu MAAE Rafael Grossi rokoval vo štvrtok v Moskve so šéfom ruskej štátnej energetickej spoločnosti Rosatom Alexejom Lichačovom. TASR o tom informuje na základe správy stanice CNN.

Podľa vyhlásenia Rosatomu sa diskusia týkala otázok súvisiacich so zaistením bezpečnosti Záporožskej jadrovej elektrárne. Lichačov informoval generálneho riaditeľa MAAE o krokoch, ktoré v tejto oblasti podniká ruská strana, ako aj o opatreniach zameraných na zaistenie dobrých životných podmienok pre zamestnancov elektrárne a ich rodinných príslušníkov.

"Okrem toho hovorili aj o otázkach týkajúcich sa súčasnej a budúcej spolupráce medzi Ruskom a MAAE v iných oblastiach. Obe strany potvrdili dohodu o pokračovaní (vzájomných) kontaktov," uvádza Rosatom. 

Záporožská atómová elektráreň je najväčšia svojho druhu v Európe. Odvtedy, ako Rusko vlani napadlo Ukrajinu a následne prevzalo kontrolu nad touto elektrárňou, MAAE opakovanie vyjadruje obavy z jadrovej havárie.

Podľa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa ubezpečil Grossi Ukrajinu, že MAAE nikdy neuzná Rusko ako vlastníka elektrárne a zároveň tiež prisľúbil stálu prítomnosť inšpektorov tejto dozornej agentúry OSN vo všetkých ukrajinských jadrových elektrárňach.

Samotný Šmyhaľ požaduje úplné stiahnutie ruských vojakov i zamestnancov Rosatomu zo ZAES a jej vrátenie pod kontrolu ukrajinských úradov. 

Ukrajinská armáda na jeseň informovala, že ukrajinskí zamestnanci záporožskej elektrárne čelia "morálnemu a psychickému tlaku", pričom niektorí boli údajne nútení zaobstarať si ruské pasy a podpísať zmluvy s Rosatomom.

01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 03 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 01:24