StoryEditor

V Bielorusku odsúdili novinára poľskej menšiny na osem rokov väzenia, Varšava protestuje

08.02.2023, 14:59
Autor:
TASRTASR

V Bielorusku známy novinár je dlhoročným dopisovateľom poľského denníka Gazeta Wyborcza a aj aktivistom za práva poľskej menšiny v Bielorusku.

V Bielorusku v stredu odsúdili poľsko-bieloruského novinára Andrzeja Poczobuta, ktorý kriticky informoval o režime prezidenta Alexandra Lukašenka, na osem rokov väzenia. Oznámia to miestna ľudskoprávna organizácia Viasna, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

"Sudca Dmitrij Bubenčik uznal Poczobuta za vinného a odsúdil ho na osem rokov v trestaneckej kolónii so sprísneným režimom," napísala Viasna na svojej webovej stránke. Vinný je z účasti na "činoch poškodzujúcich národnú bezpečnosť" a "z podnecovania nenávisti".

Poľsko verdikt odsúdilo ako nespravodlivý. Vyniesol ho okresný súd v bieloruskom meste Grodno.

"Odsudzujeme nespravodlivý verdikt udelený súdom autoritárskej krajiny," uviedol v tvíte hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina. Označil Poczobuta za "poľského a bieloruského vlastenca". Dodal, že "Poľsko stojí a bude ďalej stáť za Poczobutom".

V Bielorusku známy novinár je dlhoročným dopisovateľom poľského denníka Gazeta Wyborcza a aj aktivistom za práva poľskej menšiny v Bielorusku. Pred zadržaním pracoval pre Zväz Poliakov v Bielorusku (ZPB), ktorý bieloruské úrady postavili mimo zákona, píše agentúra PAP.

Zatkli ho v marci 2021 pre obvinenia z "podnecovania nenávisti proti náboženským základom a národným záujmom (krajiny) a z ospravedlňovania nacizmu". Súdny proces prebiehajúci za zatvorenými dverami sa začal 16. januára.

Poczobut je medzinárodne uznaný ako politický väzeň. Poľsko a ďalšie krajiny opakovane vyzývajú na jeho prepustenie.

Verdikt bol vynesený v čase, keď bieloruský režim podľa opozičných skupín sprísňuje kontrolu nad krajinou a robí to cez masové zatýkania a čistky.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 23:20