StoryEditor

Kim Čong-un navštívil vojakov, priviedol aj svoju dcéru

08.02.2023, 09:35
Autor:
TASRTASR

K návšteve došlo v období náznakov, že Severná Kórea sa pripravuje na rozsiahlu vojenskú prehliadku v hlavnom meste Pchjongjang, kde by mohla predviesť najnovšiu vojenskú techniku.

Vláda militantného hnutia Taliban v Afganistane pošle po pondelkovom ničivom zemetrasení Turecku a Sýrii pomoc za vyše 165-tisíc dolárov, uviedlo v oznámení afganské ministerstvo zahraničných vecí. TASR prevzala stredajšiu správu z tlačovej agentúry Reuters.

Severokórejský vodca Kim Čong-un spolu so svojou dcérou v utorok navštívili vojakov pri príležitosti 75. výročia založenia Kórejskej ľudovej armády. S odvolaním sa na severokórejské médiá o tom v stredu informovala agentúra AP. 

Kimova dcéra Kim Čchu-e, o ktorej sa predpokladá, že má okolo desať rokov, stála tesne pri svojom otcovi, keď podával ruku vysokým predstaviteľom, a potom sa posadila vedľa neho za stôl. 

Analytici tvrdia, že Kimovo rozhodnutie priviesť svoju dcéru na verejné podujatia spojené s armádou má pripomenúť svetu, že nemá v úmysle sa dobrovoľne vzdať jadrových zbraní, čo zjavne považuje za najsilnejšiu záruku svojho prežitia i rozšírenia dynastickej vlády svojej rodiny, píše AP. 

Kim Čchu-e sa na verejnosti objavila už štvrtýkrát. V novembri sa zúčastnila na skúšobnom odpálení medzikontinentálnej balistickej strely a svojho otca sprevádzala aj na stretnutí s vojenskými vedcami a inšpekcii balistických rakiet.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA v stredu uviedla, že Kim navštívil so svojou dcérou ubytovňu generálov ľudovej armády. Neskôr predniesol na bankete povzbudzujúci prejav, v ktorom vojakov všeobecne chválil za to, že napriek vonkajším ťažkostiam udržiavajú "najsilnejšiu armádu na svete".

K návšteve došlo v období náznakov, že Severná Kórea sa pripravuje na rozsiahlu vojenskú prehliadku v hlavnom meste Pchjongjang, kde by mohla predviesť najnovšiu vojenskú techniku. KĽDR konanie takejto prehliadky nepotvrdila. 

AP pripomína, že Pchjongjang vlani uskutočnil rekordný počet testov zbraní a balistických striel, ktoré by mali byť schopné potenciálne zasiahnuť nielen Južnú Kóreu, ale aj Spojené štáty.

01 - Modified: 2024-02-10 20:40:00 - Feat.: - Title: Juhokórejský prezident odkázal vojakom, aby pri provokácii najprv konali a potom hlásili 02 - Modified: 2023-08-26 06:05:47 - Feat.: - Title: Študentov v Soule prepustili po pokuse vstúpiť na japonské veľvyslanectvo 03 - Modified: 2023-08-17 14:37:22 - Feat.: - Title: Južná Kórea a Japonsko ukončili diskusie o pláne vypúšťania vody z Fukušimy 04 - Modified: 2023-05-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor týždňa Pavla Novotného: Do inovácií nalievame 25 miliárd dolárov ročne, tvrdí kórejský viceminister 05 - Modified: 2023-05-21 10:56:22 - Feat.: - Title: Scholz navštívil demilitarizovanú zónu v Kórei. Neskôr sa stretne s Jun Sok-jolom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 05:19