StoryEditor

V Turecku zadržali štyri osoby pre príspevky šíriace paniku

07.02.2023, 11:18
Autor:
TASRTASR

Sociálne siete v Turecku po zemetrasení zaplavili príspevky ľudí, ktorí sa sťažujú na nedostatok pátracích a záchranných prác najmä v provincii Hatay na juhu Turecka.

Turecká polícia v utorok uviedla, že zadržala štyroch ľudí pre "provokatívne" príspevky na sociálnych sieťach po pondelkovom ničivom zemetrasení. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 postihlo Turecko a Sýriu a  podľa najnovšej bilancie si vyžiadalo už viac ako 5 000 obetí, tisíce ďalších ľudí utrpelo zranenia.

Polícia uviedla, že štyri osoby zadržali pre zdieľanie  "provokatívnych príspevkov s cieľom vyvolať strach a paniku". Dodala, že prebieha rozsiahle vyšetrovanie zamerané na účty na sociálnych sieťach. Bezprostredne nebola jasné, čo bolo obsahom zmienených príspevkov.

Sociálne siete v Turecku po zemetrasení zaplavili príspevky ľudí, ktorí sa sťažujú na nedostatok pátracích a záchranných prác  najmä v provincii Hatay na juhu Turecka.

"Okamžite sa zisťujú adresy a lokalizačné údaje občanov, ktorí žiadajú pomoc, a nasleduje koordinácia (jednotlivých zložiek)," uviedla v utorok polícia.

Záchranári v Turecku a Sýrii počas mrazivej noci na utorok vlastnoručne prehrabávali trosky tisícov domov a hľadali ľudí, ktorí prežili ničivé zemetrasenie a následnú sériu dotrasov.

Turecký viceprezident Fuat Oktay oznámil, že v Turecku si zemetrasenie vyžiadalo najmenej 3 419 obetí a ďalších 20 534 osôb utrpelo zranenia, píše agentúra AP. V Sýrii zahynulo pri zemetrasení vo vládou kontrolovaných oblastiach najmenej 1 602 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 23:35