StoryEditor

Ukrajina stiahla z knižníc 19 miliónov kníh v ruštine a z čias Sovietskeho zväzu

07.02.2023, 09:39
Autor:
TASRTASR

"Boli odpísané aj niektoré knihy písané v ukrajinčine pochádzajúce z čias ZSSR... Je tiež odporúčané odpísať a odstrániť knihy, ktorých autori podporovali agresiu proti Ukrajine," uviedla vedúca rady ukrajinského parlamentu pre humanitárnu a informačnú politiku​.

Z knižníc na Ukrajine bolo od vlaňajšieho novembra stiahnutých približne 19 miliónov kníh, ktoré sú buď písané v ruštine, alebo pochádzajú z čias Sovietskeho zväzu.

Oznámila to v pondelok vedúca rady ukrajinského parlamentu pre humanitárnu a informačnú politiku Jevhenija Kravčuková. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry Reuters.

Zo všetkých stiahnutých kníh bolo približne 11 miliónov v ruštine. Čo sa so stiahnutými knihami stalo, jasné nie je.

"Boli odpísané aj niektoré knihy písané v ukrajinčine pochádzajúce z čias Sovietskeho zväzu... Je tiež odporúčané odpísať a odstrániť knihy, ktorých autori podporovali agresiu proti Ukrajine," uviedla Kravčuková podľa vyhlásenia zverejneného na webovej stránke ukrajinského parlamentu.

image

Rusifikačné školy na Ukrajine sú fraškou. Kremeľ nevie nájsť učiteľov, nezaberajú vysoké platy ani vyhrážky

"Vo všeobecnosti je pomer kníh v ruskom a ukrajinskom jazyku v našich knižniciach veľmi poľutovaniahodný... Je nevyhnutné obnoviť naše fondy a čo najskôr nakúpiť knihy v ukrajinčine," uviedla Kravčuková.

Dodala, že približne 44 percent kníh v ukrajinských knižniciach je v ruštine. Zvyšné sú písané v ukrajinčine alebo v jazyku niektorej inej európskej krajiny.

Kyjev začal obmedzovať používanie ruských kníh po tom, čo Rusko anektovalo v roku 2014 Krymský polostrov. Tento proces derusifikácie sa ešte viac zrýchlil, keď ruské vojská pred necelým rokom vpadli na Ukrajinu. V polovici roka 2022 zakázala Ukrajina napríklad distribúciu ruských kníh v snahe zvrátiť politiku, ktorá podľa Kyjeva celé storočia potláčala ukrajinskú identitu.

Jediným štátnym jazykom Ukrajiny je ukrajinčina. Približne polovica ukrajinského obyvateľstva hovorí prevažne alebo výlučne len po ukrajinsky a približne 30 percent obyvateľov používa zväčša alebo stále iba ruštinu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v roku 2019 vykonal Kyjevský medzinárodný inštitút sociológie.

image

Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)

Ruština aj ukrajinčina sú východoslovanské jazyky, avšak zatiaľ čo väčšina Ukrajincov ruštinu ovláda, Rusi, ktorí s ukrajinčinou oboznámení nie sú, majú ťažkosti jej porozumieť.

01 - Modified: 2024-03-01 21:34:59 - Feat.: - Title: Nikdy viac tu nebude ruský poriadok, vyhlásil Duda v deň spomienky na prekliatych vojakov 02 - Modified: 2023-12-12 09:42:18 - Feat.: - Title: Kritizuješ Putina? Skončíš v blázinci. Ruská expertka opisuje, čo režim robí s odporcami 03 - Modified: 2023-12-08 08:30:00 - Feat.: - Title: Krvavý kúpeľ v bazéne. Ako si Maďari vybavovali účty so Sovietmi počas okupácie 04 - Modified: 2023-11-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Porážka vo vojne s Ukrajinou je pre Rusov ako koniec sveta, hovorí sociológ. Chceli by vojnu s Poľskom? 05 - Modified: 2023-11-04 13:00:00 - Feat.: - Title: Titov bol najmladším astronautom histórie a najväčším Gagarinovym rivalom. Pri návrate na Zem ho skoro prešiel vlak
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 11:50