StoryEditor

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo tretieho stupňa

07.02.2023, 07:33
Autor:
TASRTASR

Najnebezpečnejšie sú záveterné strany hrebeňov i terénne depresie, kde sú vetrom vytvorené vankúše a dosky rôznej tvrdosti.

Vo všetkých pohoriach Slovenska aktuálne platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Hlavný lavínový problém je vetrom previaty sneh. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Nízke teploty neprajú stabilizácii snehovej pokrývky, a tá je na mnohých strmých svahoch len mierne alebo málo spevnená. Lavínu je tak možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení," priblížil Buliak.

Ako dodal, najnebezpečnejšie sú záveterné strany hrebeňov i terénne depresie, kde sú vetrom vytvorené vankúše a dosky rôznej tvrdosti. Podľa Buliaka je možný výskyt stredných spontánnych lavín a veľmi nebezpečné sú aj nižšie polohy, kde silný vietor sfúkal voľný sneh do pásma lesa a miernejších sklonov. "Tu je možné uvoľnenie lavíny, ktorá často končí v terénnej pasci, takže hrozí hlboké zasypanie," upozornil.

Počasie bude v utorok ovplyvňovať tlaková výš, ktorá prinesie chladné a jasné počasie. Počas dňa bude fúkať len slabý vietor. Teploty dosiahnu v najvyšších polohách mínus 15 až mínus desať stupňov Celzia. Za poslednú periódu sneženia podľa Buliaka pripadlo 50 až 100 centimetrov snehu.

01 - Modified: 2023-02-25 07:36:55 - Feat.: - Title: V slovenských pohoriach platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo 02 - Modified: 2023-01-28 10:14:53 - Feat.: - Title: V slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, úzke žľaby môžu byť nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 01:22