StoryEditor

Ruský propagandista, ktorý pózoval s lebkou ukrajinského vojaka, bol postrelený

04.02.2023, 19:30
Autor:
TASRTASR

K incidentu došlo na Ruskom okupovanom území Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Ruský odborník na politický marketing a dôstojník ruskej armády Igor Mangušev, ktorý sa preslávil tým, že vlani v lete na verejnosti pózoval s lebkou údajne zavraždeného ukrajinského vojaka, bol za nejasných okolností vážne zranený v oblasti hlavy.

K incidentu došlo na Ruskom okupovanom území Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Informácia o zranení sa objavila aj na Manguševovom kanáli na platforme Telegram a správu o ňom priniesli aj ruské a ukrajinské médiá.

Tieto zdroje spresnili, že Manguševa previezli do neurochirurgické oddelenie v okupovanom meste Kadijivka, pre ktoré Rusko používa názov Stachanov.

Lekári u Manguševa konštatovali strelné poranenie hlavy. Stav zraneného označili lekári za stabilne vážny s nepriaznivou prognózou.

Ruské i ukrajinské médiá informujú, že Mangušev nebol zranený v boji, ale že ho niekto postrelil zblízka.

Bližšie podrobnosti nateraz nie sú známe, ale viaceré médiá špekulujú, že Mangušev sa dostal do sporu s príslušníkmi čečenských jednotiek operujúcich na východe Ukrajiny.

Videozáznam Manguševovho vystúpenia s lebkou - z augusta minulého roku  - mal v sociálnych médiách veľkú sledovanosť.

Mangušev vtedy deklaroval, že Rusi na Ukrajine nevedú "vojnu s ľuďmi z mäsa a kostí", ale "s ideou Ukrajiny ako protiruského štátu." Deklaroval, že "všetci nositelia tejto myšlienky musia byť zničení".

Lebka, ktorú pritom držal v ruke, podľa neho patrila Ukrajincovi zabitému počas útoku na ukrajinské prístavné mesto Mariupol. Toto jeho tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Britský politológ Mark Galeotti o Manguševovi napísal, že nie je "len taký hocijaký ruský žoldnier, ale politický technológ/propagandista" s údajným prepojením na zakladateľa súkromnej polovojenskej Vagnerovej spoločnosti a "všestranného kremeľského podnikateľa" Jevgenija Prigožina, a to prostredníctvom svojho mediálneho a poradenského impéria.

01 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 02 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 03 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 04 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 05 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 21:36