StoryEditor

Vodca junty odmieta tvrdenia, že v Burkine Faso pôsobia vagnerovci

04.02.2023, 06:28
Autor:
TASRTASR

Vojenský vládca afrického štátu Burkina Faso, kapitán Ibrahim Traoré, v piatok odmietol tvrdenia, že na jeho území sú aktívni žoldnieri z polovojenskej organizácie známej ako Vagnerova skupina a spájanej s Ruskom.

Kapitán Traoré v televíznom rozhovore s burkinskými novinármi vyhlásil, že o tom, že vagnerovci sú v Ouagadougou, sa síce "hovorí všade", ale ide o fámu, ktorá "vznikla, aby sa od nás všetci dištancovali." "Gratulujem, vyšlo im to," dodal Traoré podľa webu denníka Le Parisien.

Agentúra AFP pritom pripomenula, že o junte v Burkine Faso sa v médiách píše, že si "pestuje" vzťahy s Moskvou.

V rozhovore s novinármi Traoré súčasne vyhlásil, že k prerušeniu diplomatických vzťahov s Francúzskom nedošlo - aj keď bol Paríž požiadaný, aby z Burkiny Faso stiahol svoje jednotky.

Francúzsko - bývalá koloniálna mocnosť - má v Ouagadougou svoje špeciálne jednotky, ale ich prítomnosť je pod intenzívnou kontrolou, pretože v regióne rastú protifrancúzske nálady. Okrem toho Paríž na žiadosť junty stiahol z Burkiny Faso svojho veľvyslanca.

Ako ešte v januári potvrdila vláda v Paríži, francúzske jednotky špeciálnych síl nasadené v Burkine Faso na pomoc v boji proti roky trvajúcemu džihádistickému povstaniu odídu do mesiaca.

Práve hnev z neschopnosti vlády zastaviť džihádistické povstanie, ktoré v tejto časti Afriky zúri od roku 2015, vyvolal v radoch dôstojníkov burkinskej armády veľkú nespokojnosť a viedol vlani v Burkine Faso k dvom prevratom.

Podľa AFP násilnosti povstalcov napojených na teroristickú sieť al-Káida a Islamský štát si vyžiadali tisíce obetí na životoch a ďalšie približne dva milióny ľudí boli prinútené opustiť svoje domovy.

Denník Le Parisien napísal, že v súvislosti s Burkinou Faso - podobne ako s Mali, kde vládnuca vojenská junta tiež dosiahla odchod francúzskych vojakov, - narastá podozrenie z pokusov Ruska o zasahovanie do ich vnútorných záležitostí.

"Rusko je v tejto dynamike rozumnou voľbou a veríme, že naše partnerstvo sa musí posilniť," povedal koncom januára po stretnutí s ruským veľvyslancom Alexejom Saltykovom malijský premiér Apollinaire Kyelem de Tembela, citoval Le Parisien.

 

01 - Modified: 2024-04-18 16:23:06 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za údajnú podvratnú činnosť 02 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 03 - Modified: 2024-04-12 06:12:00 - Feat.: - Title: Junta v Mali po odstavení politických strán obmedzila aj činnosť médií 04 - Modified: 2024-02-26 12:30:43 - Feat.: - Title: Útok na mešitu v Burkine Faso si vyžiadal desiatky mŕtvych moslimov 05 - Modified: 2024-02-25 19:10:38 - Feat.: - Title: Nedeľná omša sa zmenila na nočnú moru. Najmenej 15 ľudí prišlo o život pri útoku na katolícky kostol v Burkine Faso
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 01:44