StoryEditor

Belgicko mení postoj k jadru. Najstaršie reaktory chce ponechať dlhšie v prevádzke

03.02.2023, 18:21
Autor:
ČTKČTK

Kvôli vojne na Ukrajine sa zmenil plán Belgicka skoncovať do roku 2025 s jadrovou energetikou a spoliehať sa viac na zemný plyn.

Belgická vláda zvažuje, že ponechá svoje tri najstaršie jadrové reaktory v prevádzke o dva roky dlhšie, než je súčasný plán. S odvolaním sa na dnešné oznámenie belgického ministerstva energetiky o tom informovala agentúra Reuters.

Belgicko kvôli vojne na Ukrajine už skôr upustilo od plánu odísť od jadra. Francúzsko podľa dnešného oznámenia prezidentského úradu zváži predĺženie životnosti svojich jadrových reaktorov na 60 rokov.

Belgická vláda preberie s francúzskym prevádzkovateľom Engie, či by bolo možné reaktory Tihange 1, Doel 1 a Doel 2 udržať v prevádzke až do roku 2027. Reaktory boli spustené v roku 1975 a teraz je ich odstávka plánovaná na rok 2025.

"Vojna na Ukrajine a problémy vo francúzskej jadrovej energetike nás prinútili hľadať spôsoby, ako v dodávkach energií dosiahnuť väčšiu istotu a znížiť riziká," uviedol hovorca belgického ministerstva energetiky Jonas Dutordoir. Vláda o veci podľa neho rozhodne budúci mesiac.

Belgicko sa už v januári dohodlo s Engie na predĺžení životnosti dvoch jadrových reaktorov Doel 4 a Tihange 3 o desať rokov. Kvôli vojne na Ukrajine sa tak zmenil plán Belgicka skoncovať do roku 2025 s jadrovou energetikou a spoliehať sa viac na zemný plyn.

Doel 4 a Tihange 3 sú najnovšie zo šiestich reaktorov, ktoré sú v Belgicku v prevádzke. Životnosť týchto zariadení mala skončiť za dva roky. Po nevyhnutných prácach budú však znovu spustené v novembri 2026 a budú v prevádzke ešte desať rokov.

Ponechanie troch najstarších reaktorov v prevádzke po celú zimu 2026 a 2027 by malo tiež pomôcť preklenúť obdobie údržby reaktorov Doel 4 a Tihange 3, uviedol minister Dutordoir.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pred rokom oznámil, že jeho krajina do roku 2050 postaví najmenej šesť nových jadrových reaktorov. Jadrovú energiu stavia do centra úsilia o uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Uviedol vtedy tiež, že chce nechať predĺžiť životnosť starších jadrových reaktorov zo súčasných 40 na 50 rokov a viac, pokiaľ to bude bezpečné.

Francúzsko sa spolieha na jadrovú energiu v dlhodobom priemere približne zo 70 percent. V minulom roku však tento podiel pravdepodobne klesol kvôli údržbe a opravám reaktorov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 01:05