StoryEditor

Británia prešetrí, či sa v roku 1998 dalo zabrániť bombovému útoku v Omaghu

02.02.2023, 20:52
Autor:
TASRTASR

Išlo o najkrvavejší útok v priebehu tri desaťročia trvajúceho sektárskeho násilia v Severnom Írsku. Ani jeden z osnovateľov útoku z 15. augusta 1998 doposiaľ nebol odsúdený.

Britská vláda vo štvrtok oznámila, že začne vyšetrovanie, či bolo možné zabrániť bombového útoku v severoírskom meste Omagh. V roku 1998 tam zahynulo 29 ľudí a stovky ďalších utrpelo zranenia.

Išlo o najkrvavejší útok v priebehu tri desaťročia trvajúceho sektárskeho násilia v Severnom Írsku. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Súd nariadil vláde vyšetrovanie v roku 2021 ako reakciu na námietku Michaela Gallaghera, ktorému pri výbuchu zomrel syn Aiden. "Zverstvu" v Omaghu sa dalo zabrániť, ak by nedošlo k zlyhaniu tajných služieb, tvrdí Gallagher.

Minister pre Severného Írsko Chris Heaton-Harris spresnil, že nezávislé vyšetrovanie "sa zameria konkrétne na štyri dôvody, ktoré podľa súdu viedli k hodnoverným argumentom, že bombovému útoku sa dalo zabrániť".

Vyšetrovanie potrvá pravdepodobne dva roky. Vyšetrovatelia budú mať právomoc získavať dôkazy a vypočúvať svedkov pod prísahou. Heaton-Harris vyjadril nádej, že nezávislé vyšetrovanie "poskytne určitú útechu rodinám, ktoré dlho vedú kampaň" za odsúdenie páchateľov.

Ani jeden z osnovateľov útoku z 15. augusta 1998 doposiaľ nebol odsúdený. K zodpovednosti sa prihlásila Pravá Írska republikánska armáda (RIRA), ktorá nesúhlasila s Veľkopiatkovou mierovou dohodou z roku 1998.

Príslušníci RIRA odpálili bombu v aute na rušnej ulici v Omaghu, ktorá bola v tom čase plná ľudí. Medzi obeťami boli prevažne ženy a deti vrátane tehotnej ženy čakajúcej dvojičky.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 06:25