StoryEditor

Parlament schválil novelu zákona o ekologickej poľnohospodárskej výrobe

02.02.2023, 18:02
Autor:
TASRTASR

Novelou sa zabezpečuje implementácia predpisov EÚ o výkone úradnej kontroly zásielok produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby alebo produktov z konverzie z tretích krajín na hraničných kontrolných staniciach.

Úradná kontrola produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby sa upraví. Vyplýva to z novely zákona o ekologickej poľnohospodárskej výrobe z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorú vo štvrtok schválilo plénum Národnej rady SR.

Novelou sa zabezpečuje implementácia predpisov EÚ o výkone úradnej kontroly zásielok produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby alebo produktov z konverzie z tretích krajín na hraničných kontrolných staniciach alebo v kontrolných miestach SR vykonávanej kontrolným ústavom.

V súčasnosti dovozné kontroly vykonávajú inšpekčné organizácie, na ktoré bol delegovaný výkon úradných kontrol v ekologickej poľnohospodárskej výrobe.

"Predmetom návrhu zákona je doplnenie výlučnej právomoci kontrolného ústavu na vykonávanie dovozných kontrol ekologických produktov a produktov z konverzie z tretích krajín, úprava hlásení prevádzkovateľov vykonávajúcich takéto dovozy a príslušných hlásení kontrolného ústavu voči Európskej komisii," spresnilo agroministerstvo.

Novelou sa tiež vypúšťa vstupné preverenie pre prevádzkovateľov ekologickej poľnohospodárskej výroby, zjednodušuje sa formát registra prevádzkovateľov a bližšie sa upravujú údaje potrebné na posúdenie vstupov výroby ekologicky spracovaných potravín.

Novela bude účinná od 1. apríla tohto roka.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 03:34