StoryEditor

Každý tretí Čech má finančnú rezervu na menej ako mesiac života, niektorí už ju nedokážu mať vôbec

02.02.2023, 09:47
Autor:
ČTKČTK

V porovnaní s celou populáciou sú ľudia, ktorí si finančnú rezervu netvoria, podľa prieskumu častejšie osoby s nízkym vzdelaním a príjmom. Často majú nejakú spotrebiteľskú pôžičku

Takmer tretina Čechov žije len s minimálnou finančnou rezervou, ktorá nepokryje ani jeden mesiac ich priemerných životných nákladov. Každá desiata domácnosť v Česku žije bez akejkoľvek finančnej rezervy, dve tretiny z nich pritom v minulosti boli schopné finančnú rezervu tvoriť. Vyplýva to z prieskumu Index finančného zdravia Čechov, ktorý dnes predstavila Česká sporiteľňa so Sociologickým ústavom AV Českej republiky a portálom Európa v dátach.

Viac ako polovica (57 percent) respondentov v prieskume deklarovala, že vychádza s rozpočtom len s ťažkosťami a 41 percent sa obáva, že sa ich finančná situácia bude zhoršovať. Index finančného zdravia analyzoval finančnú rezervu Čechov počas vlaňajšieho decembra na reprezentatívnej vzorke 2003 respondentov.

"Každá desiata domácnosť v Česku nie je aktuálne schopná vytvárať žiadnu finančnú rezervu a bežné životné náklady pokrýva z predchádzajúcich úspor alebo z pôžičiek. Deväť z desiatich domácností je síce schopných vytvárať aspoň minimálnu finančnú rezervu, hoci nepresahujúcu jeden mesiac, často je to ale len vďaka zdieľaniu príjmov medzi členmi domácnosti, "uviedla Monika Hrubá, ktorá v sporiteľni zodpovedá za stratégiu finančného zdravia.

Je podľa nej znepokojujúce, že dve tretiny domácností, ktoré dnes nedokážu tvoriť žiadnu rezervu, tvrdia, že toho boli predtým schopné. A 40 percent respondentov, ktorí si krátkodobú finančnú rezervu vytvárajú, zároveň priznáva, že muselo v uplynulých šiestich mesiacoch znížiť sumu, ktorú si mesačne odkladajú.

image

Kontroly na hraniciach s Českom sa skončia. Potrvajú už len niekoľko dní

"Každý šiesty Čech počas uplynulého roka nedokázal zaplatiť aspoň jeden zo svojich bežných výdavkov. Patria medzi ne napríklad platby za energie, nájom, telefónne a internetové služby alebo splátky hypotekárnych, lízingových či iných úverov," upozornil analytik Európy v dátach Tomáš Odstrčil. Len na prevádzku domácnosti a potraviny pritom podľa zistení indexu pripadá až 45 percent výdavkov českých domácností.

"Táto recesia sa výrazne líši od tých minulých. Tentoraz nie je zdrojom poklesu spotreby domácností nárast nezamestnanosti, ale výrazný nárast cien. Preto dnes nedopadá vysoká inflácia a ceny energií len na ľudí s nízkymi príjmami, ale aj na domácnosti zo strednej a vyššej triedy,“myslí si hlavný ekonóm Českej sporiteľne David Navrátil.

V porovnaní s celou populáciou sú ľudia, ktorí si finančnú rezervu netvoria, podľa prieskumu častejšie osoby s nízkym vzdelaním a príjmom. Často ide o ľudí, ktorí majú nejakú spotrebiteľskú pôžičku. Menej často využívajú poistenie a zvyčajne bývajú v prenajatom byte. Vo vyššej miere ide o osoby rozvedené a domácnosti s jediným ekonomicky aktívnym členom. Čistý mesačný príjem takejto domácnosti je výrazne častejšie pod hranicou 840 eur, čistý osobný príjem pod hranicou 631 eur.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 02:53