StoryEditor

Ruská polícia zabavila protivojnové maľby 77-ročnej petrohradskej umelkyne. "Nemám strach," hovorí

01.02.2023, 21:35
Autor:
ČTKČTK

Organizátori výstavy už skôr uviedli, že nevystavili diela, ktorých by sa mohol týkať zákon o šírení lživých správ o ruskej armáde, aby umelkyňu ochránili pred prípadným trestným stíhaním.

Ruská polícia zabavila z petrohradskej kancelárie strany Jabloko protivojnové maľby 77-ročnej umelkyne Jeleny Osipovovej. Informovala o tom dnes agentúra AFP alebo list Kommersant s odvolaním sa na toto opozičné politické zoskupenie. Bezpečnostné zložky výstavu uzavreli deň po jej otvorení, poznamenalo Rádio Sloboda na svojom webe.

Polícia prišla kvôli údajnej bombovej hrozbe a budovu uzavrela, opisuje Rádio Sloboda s odvolaním sa na stranu Jabloko. Policajti podľa nej žiadne výbušniny nenašli, ale zabavili obrazy a plagáty, ktoré vytvorila Osipovová. Jedna zo členiek strany Olga Pokrovská uviedla, že členovia bezpečnostných zložiek zistili v exponátoch "známky trestnej činnosti".

Organizátori výstavy už skôr uviedli, že nevystavili tie diela Osipovovej, ktorých by sa mohol týkať zákon o šírení lživých správ o ruskej armáde, aby umelkyňu ochránili pred prípadným trestným stíhaním. V Rusku, ktoré vlani vo februári vojensky napadlo susednú Ukrajinu, totiž hrozí dlhoročné väzenie za šírenie informácií ohľadom armády alebo vojny, ktoré ruské úrady označia za klamlivé či falošné. Mnoho Rusov už za verejný nesúhlas s ruskou vojenskou agresiou na súdoch dostalo niekoľkoročné tresty.

image

Britský minister obrany povedal, že dodanie stíhačiek Kyjevu teraz nepovažuje za správne

Petrohradskú výstavu tvorili diela, ktoré Osipovová namaľovala v rokoch 2014 až 2022, napísala agentúra AFP. Bol medzi nimi napríklad plagát, na ktorom bola vyobrazená tvár malej dievčiny s veľkými očami, pričom na ňom stálo v ruštine a ukrajinčine: "Mami, bojím sa vojny. "Je to protivojnová výstava, uviedla už skôr Osipovová. "Musíme sa vyhnúť obetiam. A záleží na jednom človeku, ale nikto nič nezmôže, "dodala so zjavnou narážkou na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dlhoročná kritička Kremľa zároveň uviedla, že nemá strach prehovoriť nahlas. "Čo môže byť horšie, ako to, čo sa deje? "uviedla podľa AFP umelkyňa, ktorej sa niekedy prezýva "svedomie Petrohradu". Pomocou malieb protestuje už roky a od vlaňajška dôsledne vystupuje proti ruskej vojne na Ukrajine. Polícia jej diela opakovane zabavuje a vlani v marci ju kvôli demonštrácii proti invázii aj zadržala.

"Kým existujú ľudia ako Jelena Osipovová, existuje nádej," povedal podľa AFP jeden z prvých návštevníkov výstavy, ktorý sa predstavil ako Sergej. Výstava mala trvať do 24. februára, keď uplynie presne rok od chvíle, čo ruské invázne vojská vtrhli na Ukrajinu.

01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 17:22