StoryEditor

Zelenskyj pokračuje vo výmenách vysokopostavených úradníkov. Na Ukrajine pripravujeme reformy, vyhlásil

01.02.2023, 09:21
Autor:
TASRTASR

Ukrajinský prezident po správach o korupcii doposiaľ odvolal viac ako 10 funkcionárov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok oznámil, že s výmenami vysoko postavených úradníkov ešte neskončil. Avizoval, že každému, kto nespĺňa požiadavky štátu a spoločnosti, hrozí prepustenie, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Zelenskyj minulý týždeň reagoval na správy o korupcii v radoch vládnych úradníkov odvolaním viac ako desiatky funkcionárov, vrátane námestníka ministra obvineného z prijatia úplatku a ďalšieho, ktorý bol zapletený do nákupov potravín pre armádu za nadhodnotené ceny.

Zelenskyj upozornil, že bude uplatňovať nulovú toleranciu voči pochybeniam alebo zlému riadeniu. "Momentálne sme uprostred útlmu, pokiaľ ide o (personálne) zmeny na postoch. To však neznamená, že všetky potrebné kroky už boli prijaté," povedal Zelenskyj vo svojom videopríhovore zverejnenom na sociálnych sieťach v noci na stredu.

V prezidentských voľbách v roku 2019 bol Zelenskyj zvolený s veľkým náskokom aj na základe sľubov, že zmení spôsob riadenia a potlačí korupciu, ktorá je na Ukrajine dlhodobým problémom, píše Reuters.

Prezident avizoval, že jeho administratíva plánuje pristúpiť k ďalším zmenám, ktoré budú súčasťou snáh o napredovanie v rokovaniach o členstve Ukrajiny v Európskej únii.

"Je veľmi dôležité, že na Ukrajine pripravujeme nové reformy," povedal. "Sú to reformy, ktoré v mnohých aspektoch zmenia realitu v sociálnej, právnej a politickej oblasti tým, že sa stanú humánnejšími, transparentnejšími a efektívnejšími."  

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 21:08