StoryEditor

Ceny ropy klesli

31.01.2023, 08:55
Autor:
TASRTASR

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci dosiahla do 8.19 h SEČ 84,62 USD (77,61 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 28 centov.

Ceny ropy pokračovali v utorok v poklese, pričom cena Brentu skĺzla hlbšie pod 85 USD za barel (159 litrov). Trhy vyčkávajú na rozhodnutie centrálnych bánk o zvýšení úrokových sadzieb, navyše, ako sa ukazuje, sankcie sa dodávok ruskej ropy zatiaľ príliš nedotkli a ropa z Ruska naďalej prúdi.

Tieto faktory zatiaľ prevažujú nad optimizmom spojeným s otváraním sa Číny a očakávaním opätovného zotavenia dopytu po rope v tejto krajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci dosiahla do 8.19 h SEČ 84,62 USD (77,61 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 28 centov. Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 77,55 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou predstavuje pokles o 35 centov.          

Ako povedala analytička z CMC Markets Tina Tengová, ceny čiastočne ovplyvňuje fakt, že, ako sa ukazuje, sankcie zatiaľ na ruskú ropu pôvodne očakávaný vplyv nemajú a napriek zákazu EÚ a cenovému stropu zo strany G7 ropa z Ruska prúdi na trhy ďalej.

Navyše trhy vyčkávajú na výsledok zasadnutia americkej centrálnej banky, ktorá by v stredu 1. februára mala rozhodnúť o ďalšom vývoji úrokových sadzieb. Investori predpokladajú, že Fed zvýši úrokové sadzby o 25 bázických bodov a Európska centrálna banka ECB a britská Bank of England nasledujúci deň o 50 bodov.

Okrem toho trhy čakajú aj na zasadnutie zoskupenia ropných producentov OPEC+. Ministri ropného priemyslu producentských štátov by mali 1. februára rokovať prostredníctvom telekonferencie o ďalšom postupe v oblasti ťažby. Podľa piatich zdrojov z OPEC+ by mali odporučiť ponechanie ťažby na pôvodnej úrovni.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 12:13