StoryEditor

Putin reaguje na dohodu krajín G7. Rusko zakázalo domácim vývozcom akceptovať cenový strop na ropu

30.01.2023, 21:38
Autor:
ČTKČTK

Nariadenie ruskej vlády zakazuje firmám aj jednotlivcom začleňovať mechanizmus cenového stropu do ich kontraktov.

Ruská vláda dnes zakázala domácim vývozcom ropy a colným orgánom akceptovať cenový strop na ruskú ropu zavedený západnými krajinami. Vládne opatrenie má pomôcť presadzovať decembrový dekrét ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý od 1. februára na dobu piatich mesiacov zakazuje vyvážať ruskú ropu a ropné produkty do krajín, ktoré cenový strop uplatňujú, napísala agentúra Reuters.

Putinov dekrét je reakciou na dohodu skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7, Európskej únie a Austrálie, ktoré vlani od 5. decembra zaviedli maximálnu cenu 60 dolárov za barel ruskej ropy prepravovanej po mori. V prípade prekročenia tohto limitu je zakázané ropu prevážať a poisťovať jej prepravu. Cenový strop je súčasťou reakcie západných krajín na útok ruských vojsk na Ukrajinu.

Nariadenie ruskej vlády zakazuje firmám aj jednotlivcom začleňovať mechanizmus cenového stropu do ich kontraktov. Zároveň im nariaďuje akékoľvek pokusy o uplatnenie mechanizmu hlásiť colným orgánom a ministerstvu energetiky. Colné orgány potom podľa nariadenia musia zamedziť tomu, aby v prípade použitia tohto mechanizmu tovar opustilo Rusko, píše Reuters.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 11:21