StoryEditor

Ceny ropy klesajú, reagujú na silnejúci vývoz suroviny z Ruska

30.01.2023, 18:34
Autor:
ČTKČTK

Cena severomorskej ropy Brent krátko po 17:00 hodine SEČ vykazovala pokles približne o 0,4 percenta zhruba na 86,30 dolára za barel.

Ceny ropy na začiatku nového týždňa klesajú. Prispieva k tomu blížiace sa ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb v najväčších ekonomikách a tiež známky silného vývozu suroviny z Ruska. Tieto skutočnosti podľa analytikov kompenzovali tlak na zvýšenie cien spôsobený obavami z rastúceho napätia na Blízkom východe kvôli útoku dronov v Iráne a nádejou na zvýšenie dopytu v Číne.

Cena severomorskej ropy Brent krátko po 17:00 hodine SEČ vykazovala pokles približne o 0,4 percenta zhruba na 86,30 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase strácala 0,3 percenta a obchodovala sa za 79,45 dolára za barel.

Investori očakávajú, že americká centrálna banka Fed v stredu zvýši základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu. Nasledujúci deň sa očakáva zvýšenie základnej sadzby o pol percentuálneho bodu od britskej centrálnej banky a tiež od Európskej centrálnej banky ECB. Prípadná odchýlka od tohto scenára by mohla trhy rozkolísať.

Obchodníkov tiež upokojili náznaky vysokých dodávok suroviny z Ruska, a to aj napriek zákazu EÚ a cenovému limitu na ruskú ropu, ktorý zaviedli krajiny G7 kvôli invázii ruských vojsk na Ukrajinu.

Okrem stretnutí centrálnych bánk bude v centre pozornosti aj stredajšie zasadnutie zástupcov skupiny OPEC+, ktorá zahŕňa členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu OPEC a jej spojencov na čele s Ruskom. Nie je však pravdepodobné, že by skupina upravila súčasné ťažobné kvóty.

Ceny ropy sa dnes najprv zvyšovali kvôli správe o útoku dronu v Iráne. Zo začiatku nebolo jasné, čo sa v Iráne deje, akákoľvek eskalácia by však mohla narušiť rovnováhu na trhu, uviedol podľa agentúry Reuters analytik firmy 8VantEdge Stefano Grasso.

Tento rok tiež cenu ropy podporuje nádej na zvýšenie dopytu z Číny, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy. Čína cez víkend sľúbila, že podporí oživenie spotreby, čo by malo pomôcť aj dopytu po rope.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 17:52