StoryEditor

Moskva nechce rokovať s Tokiom o rybolove v okolí Kurilských ostrovov, dôvodom sú protiruské sankcie

29.01.2023, 09:07
Autor:
ČTKČTK

Nezhody týkajúce sa južnej časti kurilských ostrovov Kunašir, Iturup a Šikotan a ostrovčeka Habomaj predstavujú od konca druhej svetovej vojny hlavnú prekážku pre uzavretie mierovej zmluvy medzi Moskvou a Tokom.

Rusko prerušuje rokovania s Japonskom o rybárskom využití vôd v okolí sporných Kurilských ostrovov. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zahraničia. Krok zdôvodnilo sankciami, ktoré Tokio voči Rusku zaviedlo v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Rusko už vlani v lete pozastavilo platnosť dohody z roku 1998, ktorá umožňovala japonským lodiam loviť blízko ostrovov, o ktoré obe krajiny vedú spor od druhej svetovej vojny. Japonská vláda tento týždeň oznámila, že bude žiadať, aby sa Moskva každoročných rozhovorov spresňujúcich rozsah rybolovu zúčastnila.

Vzhľadom na protiruské opatrenia prijaté japonskou vládou, ktoré sú v rozpore s dohodou z roku 1998 o upevnení a rozvoji dobrých susedských vzťahov, ruská strana informovala Tokio, že nemôže pristúpiť na medzivládne konzultácie o naplnení uvedenej dohody, citovala ruská tlačová agentúra RIA ruské ministerstvo zahraničia.

Japonsko sa po vlaňajšom februárovom začatí ruskej invázie na Ukrajinu pridalo k niektorým západným sankciám proti Moskve a tento týždeň Tokio oznámilo ich sprísnenie.

Novo obmedzilo vývoz do Ruska a rozhodlo sa zmraziť majetok desiatkam ďalších osôb a organizácií. Vzhľadom na situáciu okolo Ukrajiny a s cieľom prispieť k medzinárodnému úsiliu o zabezpečenie mieru zavedie Japonsko zákaz vývozu v súlade s ostatnými významnými krajinami, uviedlo japonské ministerstvo hospodárstva obchodu a priemyslu

Nezhody týkajúce sa južnej časti kurilských ostrovov Kunašir, Iturup a Šikotan a ostrovčeka Habomaj predstavujú od konca druhej svetovej vojny hlavnú prekážku pre uzavretie mierovej zmluvy medzi Moskvou a Tokom.

Sovietski vojaci toto územie po japonskej kapitulácii v roku 1945 obsadili a súostrovie sa pripojilo k vtedajšiemu Sovietskemu zväzu.

Japonsko si robí nárok na jeho južnú časť, ktorú nazýva Severné územie, zatiaľ čo Rusi tvrdia, že ide o neoddeliteľnú súčasť Ruskej federácie a že japonský postoj spochybňuje výsledky druhej svetovej vojny.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 05:32